Băsescu vrea introducerea cotei unice pentru toate veniturile, inclusiv pensii

20

Una dintre soluţiile corecte pentru reducerea deficitului fondului de pensii este introducerea impozitării pe orice fel de venit, indiferent că este mic sau mare, venit cultural sau drepturi de autor, a declarat miercuri, 11 august, la postul public de radio, preşedintele Traian Băsescu.

Potrivit acestuia, România are un deficit „uriaş” al fondului de pensii – estimat la 3,6 miliarde de euro în 2011 -, lucru care blochează dezvoltarea.

Traian Băsescu a atras atenţia că un răspuns pe care Guvernul nu l-a dat – chiar cu aprecierile pozitive ale Fondului Monetar Internaţional şi Agenţiei Fitch – este legat de deficitul fondului de pensii.

În acest context, spune preşedintele, unele critici ale presei la adresa Guvernului sunt îndreptăţite. „Şi la adresa mea”, a adăugat el.

„Ştiu că, afirmând aceste lucruri, dau apă la moară atacurilor, uneori murdare, ale trusturilor lui Nuş (Vântu) şi Felix (Voiculescu), dar românii trebuie să ştie această realitate. Deficitul fondului de pensii pentru anul viitor este de 3,6 miliarde de euro, ceea ce înseamnă valoarea reactoarelor nucleare de la Cernavodă 3 şi 4 la un loc. Nu vreau să măsurăm în kilometri de autostradă. (…) Trebuie să găsim nişte soluţii”, a afirmat preşedintele.

El consideră că una dintre soluţii poate fi şi cea a „sacrificării votului” de către reprezentanţii actualei puteri.

„Depinde cât de responsabili putem fi. Una dintre soluţiile corecte este introducerea impozitării pe orice fel de venit, este introducerea cotei unice pe orice fel de venit, indiferent că e pensie mică, mare, venit din activităţile culturale, drepturi de autor.

Până la urmă, orice trăitor într-o ţară este plătitor de impozit. Şi aceasta mi se pare o soluţie. În loc de 3,6 miliarde de euro deficitul de pensii ar putea fi redus cu 1,2-1,3 miliarde, deci am împrumuta mai puţin şi am putea duce nişte bani către economie”, a explicat şeful statului, care a pledat pentru o soluţie de echilibru.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata