Becurile incandescente de 75 W se vor retrage de pe piaţă, începând cu 1 septembrie 2010

15

Becurile incandescente de 75 de waţi se vor retrage treptat de pe piaţă, începând cu 1 septembrie 2010, a anunţat miercuri (25 august 2010) Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APCR).

Procesul de retragere a demarat în 2009 cu becurile de 100 de waţi, care au fost treptat retrase de pe piaţă şi va continua de la 1 septembrie 2010 cu becurile incandescente de 75 de waţi, devenind obligatorie trecerea pe ambalaj a acestor informaţii.
Potrivit APCR, becurile economice utilizează până la 80 la sută mai puţină energie şi au o durată de viaţă mai lungă decât becurile incandescente. Durata de viaţă a unui bec economic este echivalentul folosirii a 6-10 becuri cu incandescenţă.

Datorită consumului scăzut de curent electric pe care îl asigură variantele economice, factura la electricitate plătită de o familie, la nivelul Uniunii Europene, se va reduce, în medie, cu 166 euro într-un singur an.
‘Legislaţia referitoare la becurile incandescente include norme clare de ambalare şi etichetare, astfel încât, atunci când cumpăraţi un bec, veţi şti ce durată de viaţă are, câtă energie consumă, ce calitate are lumina pe care o produce şi ce trebuie să faceţi cu becurile uzate sau sparte”, a declarat preşedintele APC România, Costel Stanciu.

APCR anunţă că în această nouă etapă în procesul de eliminare treptată a becurilor incandescente, legislaţia prevede menţionarea obligatorie a unor informaţii specifice despre produs pe ambalajul acestuia pentru ai ajuta pe consumatori să facă alegerea corectă.
Astfel, producătorii vor fi obligaţi să menţioneze durata de viaţă a becului în ore, numărul de cicluri de comutare pentru care a fost proiectat becul, temperatura luminii, timpul de încălzire şi dacă lampa suportă sau nu variaţii de tensiune.

De asemenea, APC România solicită îmbunătăţirea sistemului de eliminare a becurilor fluorescente şi reducerea în continuare a conţinutului de mercur. „Atât consumatori cât şi mediul înconjurător vor beneficia de avantajele utilizări becurilor economice.
Cu toate acestea, consumatorii nu sunt familiarizaţi cu termeni cum ar fi valoarea Kelvin sau flux luminos, ei putând să profite din plin de această măsură numai în cazul unei informări corecte despre produs.

Suntem îngrijoraţi de conţinutul încă prea mare de mercur din lămpile fluorescente: chiar dacă sunt folosite cele mai bune tehnologii disponibile, pragul actual de 5 mg de mercur poate fi coborât la doar 1-2 mg.
Facem apel la autorităţile competente să verifice dacă obligaţiile de reciclare ale magazinelor care comercializează becuri economice sunt pe deplin respectate, astfel încât consumatorii să poată returna becurile la punctul de vânzare”, a mai precizat preşedinte APC România.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata