Pătrunjelul este o plantă aromatică des întâlnită şi folosită pentru a aduce un plus de savoare şi vitamine în diverse preparate. Este însă mai puţin cunoscut faptul că pătrunjelul aduce şi multe beneficii pentru sănătate, precum împrospătarea respiraţiei, îmbunătăţirea digestiei sau eliminarea toxinelor din corp.
- Nutrienţii conţinuţi de pătrunjel
Pătrunjelul conţine:
– Provitamina A
– Vitamina C
– Vitamina B
– Vitamina E
– Minerale importante precum magneziul, fosfor, calciu, sodiu şi potasiu
- Beneficiile pătrunjelului pentru sănătate
1. Pătrunjelul este un puternic antioxidant.
2. Are efect diuretic şi ajută la eliminarea lichidelor reţinute în corp.
3. Pătrunjelul este antiseptic.
4. Modestul pătrunjel este un aliat preţios în lupta împotriva cancerului datorită valorii antioxidante şi a altor micronutrienţi.
5. Ajută la eliminarea radicalilor liberi din corp şi la menţinerea elasticităţii vaselor de sângelui.
6. Are efecte cicatrizante.
7. Ajută la împrospătarea respiraţiei. Se recomandă consumul pătrunjelului pentru a elimina mirosul de usturoi.
8. Consumat împreună cu peştele, pătrunjelul este recomandat deoarece ajută la eliminarea conţinutului de metale grele precum mercurul care se poate găsi de multe ori în cazul peştelui oceanic.
9. Pătrunjelul consumat crud sau sub formă de infuzie poate ajută la eliminarea durerilor menstruale.
10. Consumat în mod frecvent, pătrunjelul ajută la scăderea nivelului de colesterol şi a trigliceridelor.
11. Ajută la eliminarea gazelor şi la îmbunătăţirea digestiei.
12. Uleiul esenţial de pătrunjel este analgezic, purificator şi relaxant.
13. Infuzia de pătrunjel, aplicată pe pleoape ajută la relaxarea ochilor obosiţi şi umflaţi.
14. Pătrunjelul, inclus zilnic în alimentaţie poate ajuta la scăderea presiunii arteriale.
15. De asemenea, folosit constant odată cu declanşarea menopauzei, poate reduce neplăcerile legate de aceasta.
16. Ajută la întărirea sistemului imunitar.
- Cum se consumă pătrunjelul
Pătrunjelul se poate consuma proaspăt în salate, se poate adăuga la supe, aperitive, tocăniţe, etc.
Dacă doriţi să consumaţi cantităţi mai mari de pătrunjel, îl puteţi adăuga la sosuri sau în salata grecească sau în salata numită tabouleh precum şi în alte reţete similare care includ o cantitate mai mare de pătrunjel. Pătrunjelul tăiat mărunt, cu sare, ulei de măsline şi lămâie este un dressing uşor de realizat şi delicios.
Dr. Luca Cătălin