Berceanu: Vor fi disponibilizări în companiile de cale ferată

18

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu a declarat luni, 23 august, la Ploieşti, că, în cazul în care nu vor fi găsite soluţii pentru echilibrarea bugetelor de venituri şi cheltuieli ale companiilor de cale ferată, ministerul va recurge la reducerea personalului companiilor feroviare.

„Sigur că programul pe care îl voi prezenta azi sindicatelor include şi reduceri de personal, însă acestea se diminuează dacă reducem cheltuielile din alte locuri. Vrem ca societăţile de cale ferată să fie aduse în zona de echilibru, pentru că aceste companii au pierderi anuale de 600-700 milioane lei anual, iar aceşti bani pot fi folosiţi la investiţii în drumuri şi aşa mai departe”, a spus Berceanu.

Acesta a precizat că CFR Călători, de exemplu, primeşte anual 1,3 miliarde lei reprezentând subvenţii însă, deşi în majoritatea instituţiilor de acest gen se fac restructurări şi reduceri de cheltuieli, practic compania respectivă reuşeşte să termine anul cu datorii de circa 700 – 800 milioane lei, subvenţia respectivă nefiind utilizată, astfel încât compania să nu înregistreze pierderi.

Ministrul Transporturilor se întâlneşte luni după-amiază cu toate sindicatele din domeniul feroviari pentru discuta despre reducerile de personal.

Un număr de 300 de angajaţi ai CFR Călători au organizat săptămâna trecută un protest spontan în faţa Ministerului Transporturilor împotriva măsurii de trimitere în şomaj tehnic a unui număr de 15.000 de angajaţi.

Sindicatele de la CFR Călători au ameninţat cu oprirea activităţii, în cazul în care conducerea companiei nu va oferi un răspuns clar cu privire la calendarul de disponibilizări şi trimiterea în şomaj tehnic a angajaţilor companiei.

Circa 15.000 de angajaţi ai CFR Călători, inclusiv directorii, au primit notificări de şomaj tehnic timp de 60 de zile calendaristice, din care 44 lucrătoare, pe o perioadă de patru luni, începând cu data de 16 august, cu 75 la sută din salariul de bază.

Decizia vine după ce compania a înregistrat pierderi la şase luni, iar conducerea încearcă să găsească soluţii pentru redresare, inclusiv prin concedierea angajaţilor.

Disponibilizările vizează companiile cu pierderi şi vor afecta şi CFR Călători, unde între 2.000 şi 4.000 de oameni îşi vor pierde slujbele alături de CFR Marfă – 5.000 de oameni disponibilizaţi de la compania centrală şi diviziile subordonate, de revizie vagoane, reparaţii, 2.900 de oameni de la CFR SA şi 1.000 de angajaţi de la Electrificare CFR.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata