Biserica din Deal (Mureş) – premiul „Europa noastră”, din peste 100 de monumente restaurate

10

Biserica din Deal este cea mai importantă arhitectură a Cetății Sighișoarei, din punct de vedere ecleziastic, din punct de vedere religios.

„A fost construită la o altitudine de 429 de metri, pe Dealul Școlii, aici fiind și ultimul punct defensiv al Cetății Sighișoarei. A fost inițial biserică catolică dedicată Sfântului Nicolae, întrucât sașii, când au venit în Transilvania, în secolul al XII-lea, mai precis la 1.141, venind din Vestul Europei, din Flandra, din bazinele râurilor Rin și Mozela, erau de rit catolic. Tot la fel și bisericile pe care le-au construit. În secolul al XVI-lea, odată cu reforma lui Martin Luther, în Transilvania era Johannes Honterus, toți sașii din Siebenburgen (Șapte Cetăți, denumirea germană a Transilvaniei — n.r.) au îmbrățișat această nouă confesiune devenind la rândul lor protestanți, luterani evanghelici”, a spus ghidul Bisericii din Deal.

Printre cele 21 de lespezi de mormânt ale vechii protipendade a orașului, care au fost aduse la suprafață cu ocazia restaurării, figurează nume ale unor personalități care aparțineau breslelor și aveau și blazoanele lor. În Biserica din Deal există și o piatră funerară — sculptată de Elias Nicolai, un mare sculptor transilvănean — care a aparținut lui Stephanus Mann, care a fost șeful breslei aurarilor și care a devenit primar al Sighișoarei. De altfel, casa lui Stephanus Mann se află jos, în Cetate, vis-a-vis de Biserica Mănăstirii, și i se spune Casa Venețiană, o casă cu o arhitectură aparte față de construcțiile vremii.

„O legendă locală spune că soția lui Stephanus Mann era chiar o venețiană, care nu s-a mai întors în țara ei natală și căreia îi era dor de casă, iar atunci el a construit ancadramentele geamurilor în stilul gotic venețian. Primarul a murit în 1647”, a spus Alin Druță.

Lângă piatra funerară a fostului primar există o altă piatră funerară ce a aparținut unui cojocar, pe nume Gerg Brett, singura piatră scrisă în limba germană, pentru că toate celelalte sunt scrise în limba latină. „Pe piatra lui scrie că a fost o persoană foarte importantă în Cetatea Sighișoarei, probabil a fost șeful acestei bresle, la scurt timp după ce decedat el, băiatul lui, de 25 de ani, a murit și el printr-o moarte subită. Iar chiar dedesubt este un citat destul de interesant, care aduce aminte de umorul săsesc: ‘Heute rot, morgen tot’, care în traducere înseamnă ‘astăzi roșu, mâine mort'”, a arătat Druță.

O altă atracție din biserică sunt stranele preoțești, din anul 1523, la a cărei construcție s-a utilizat metoda intarsiei, o tehnică folosită la ornamentarea mobilierului, care constă din încrustarea în lemn a unor plăcuțe și fâșii din lemn de altă culoare. Aceste strane au fost realizate de un sighișorean pe nume Johannes Reichmuth, printre primii care a utilizat metoda intarsiei în Transilvania. În strana din stânga, unde stau preoții, există o propoziție în limba germană, care, de asemenea, aduce aminte de umorul tipic săsesc: „Cel ce dorește să șadă în această strană și nu știe a vorbi latinește să iasă afară, dacă nu, va fi despăducheat cu bățul”.

Turnulețul de lângă strană, numit dulap sacramental sau tabernacul, din anul 1500, sculptat în gresie albă, este considerat cel mai frumos din Transilvania.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata