BNR a fost chemată să substituie lipsa de coerenţă a deciziilor politice

3

Banca Naţională a României (BNR) este cea mai prestigioasă instituţie a statului român, care de numeroase ori a fost chemată să substituie lipsa de coerenţă a deciziilor politice, a declarat preşedintele Traian Băsescu, prezent duminică (5 septembrie 2010) la Ateneul Român la concertul prilejuit de sărbătorirea a 130 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a României.

„Nu întotdeauna politicul a reuşit să fie responsabil şi de prea multe ori politicul a împins în spatele Băncii Naţionale responsabilitatea menţinerii stabilităţii macroeconomice a ţării. Şi acum, ca şi în numeroase alte dăţi în ultimii 20 de ani, Banca Naţională a fost chemată să substituie lipsa de coerenţă a deciziilor politice. Suntem într-un efort consistent de ajustare economică, de restabilire a echilibrelor macroeconomice, iar avangarda acestui efort e Banca Naţională a României”, a spus şeful statului.

Traian Băsescu a mulţumit Băncii Naţionale pentru prestaţia din ultimii 20 de ani pe care a calificat-o drept excepţională, adăugând că, în momentul de faţă, BNR e cea mai prestigioasă instituţie a statului român. Şeful statului a mulţumit guvernatorului, consiliului de administraţie şi salariaţilor BNR pentru efortul depus. El a reamintit că, recent, în perspectiva acestei aniversări, a decorat cu cele mai înalte distincţii ale statului conducerea băncii centrale.

Preşedintele a dorit să atragă atenţia şi asupra faptului că pe 4 septembrie se împlinesc 20 de ani de când Mugur Isărescu a fost numit de către fostul prim-ministru Petre Roman în funcţia de guvernator al BNR. Preşedintele i-a urat „la mulţi ani” lui Isărescu în această funcţie.
Traian Băsescu a subliniat că, în ultimii 20 de ani, Banca Naţională a fost „un vector de referinţă, un catalizator al proceselor de transformare a economiei româneşti” de trecere la economia de piaţă, „un stâlp al stabilităţii preţurilor” şi al stabilităţii monetare a ţării.

„Aşa cum ţara şi societatea au trecut prin dificultăţi în aceşti 20 de ani şi Banca Naţională a fost unul din amortizoarele acestor dificultăţi, fie că au fost dificultăţi generate de situaţia economică, socială şi, de multe ori, de situaţia politică a ţării”, a susţinut preşedintele.
Traian Băsescu a remarcat că momentul aniversar marchează 130 de ani de la prima şedinţă a Consiliului de Administraţie al BNR. El a menţionat că Banca Naţională a început să funcţioneze în urma unui efort îndelungat, primele încercări de formare a acestei instituţii apărând imediat după unirea principatelor.

„Un parcurs excepţional de 130 de ani, pe care îl găsim reflectat în istoria României. Este una din instituţiile statului român care nu pot fi separate de istoria ţării, fie că vorbim de Primul Război Mondial, de al Doilea Război Mondial, de perioada de dinainte sau de după Revoluţie, Banca Naţională a fost unul din catalizatorii vieţii economice şi sociale a României”, a subliniat el.

Preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc, preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, fostul preşedinte Ion Iliescu participă, duminică, alături de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la concertul extraordinar susţinut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, organizat la Ateneul Român, cu prilejul sărbătoririi a 130 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a României.

Programul include lucrări de George Enescu, Bedrich Smetana, Frederic Chopin, Johann Strauss, Bela Bartok şi Grigoraş Dinicu. Concertul se desfăşoară sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, avându-l ca solist pe Andrei Licareţ. Evenimentul va fi urmat de o recepţie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata