BNR lansează un set de monede şi o monedă de argint dedicate aniversării a 175 de ani de la naşterea regelui Carol I

0

Banca Naţională a României /BNR/ lansează în circuitul numismatic, începând cu data de 14 aprilie, un set de trei monede (din aur, din argint şi din tombac cuprat) şi o monedă din argint, dedicate aniversării a 175 de ani de la naşterea regelui Carol I.

Caracteristicile tehnice ale monedelor din set sunt următoarele: au valoare nominală de 100 lei, 10 lei şi 1 leu, au formă rotundă, diametru de 21 mm şi 37 mm, greutate de 6,452 g, 31,103 g şi 23,5 g, calitate proof şi cant zimţat.

Aversul monedei din aur redă un grup de imagini reprezentând momente şi realizări din timpul domniei lui Carol I: Războiul de Independenţă, podul de la Cernavodă, restaurarea bisericii mănăstirii Curtea de Argeş şi construirea castelului Peleş; stema României, anul de emisiune ‘2014’, inscripţia ‘ROMANIA’ şi valoarea nominală ‘100 LEI’.

Aversul monedei din argint redă un grup de imagini reprezentând momente şi realizări din timpul domniei lui Carol I: Războiul de Independenţă, podul de la Cernavodă, restaurarea bisericii mănăstirii Curtea de Argeş şi construirea castelului Peleş; stema României, anul de emisiune ‘2014’, inscripţia ‘ROMANIA‘ şi valoarea nominală ’10 LEI’.

Aversul monedei din tombac cuprat redă un grup de imagini reprezentând momente şi realizări din timpul domniei lui Carol I: Războiul de Independenţă, podul de la Cernavodă, restaurarea bisericii mănăstirii Curtea de Argeş şi construirea castelului Peleş; stema României, anul de emisiune ‘2014’, inscripţia ‘ROMANIA’ şi valoarea nominală ‘1 LEU’.

Reversul, comun tuturor monedelor (din aur, din argint şi din tombac cuprat), prezintă portretul regelui Carol I, semnătura acestuia şi inscripţiile în arc de cerc ‘CAROL I’ şi ‘175 ANI DE LA NASTERE’.

Caracteristicile tehnice şi descrierea monedei din argint sunt similare celor aferente monedei din argint care intră în componenţa setului de trei monede.

Monedele din aur, din argint şi din tombac cuprat vor fi ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent.

Seturile de monede şi monedele din argint vor fi însoţite de broşuri de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Tirajul pentru această emisiune este de 250 seturi monede (din aur, argint şi tombac cuprat) şi 250 bucăţi monede din argint.

Preţurile de vânzare sunt:1.900 lei/bucăţi, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, din argint şi din tombac cuprat), inclusiv broşura de prezentare; 310 lei/bucăţi (fără TVA), pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare.

Monedele din aur, din argint şi din tombac cuprat dedicate aniversării a 175 de ani de la naşterea regelui Carol I au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a seturilor de monede şi a monedelor din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale BNR. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata