BNR pune în circulaţie o monedă de argint dedicată filologului şi istoricului August Treboniu Laurian

14

Banca Naţională a României (BNR) pune în circulaţie luni, 9 august, în scop numismatic, o monedă din argint dedicată aniversării a 200 de ani de la naşterea filologului şi istoricului August Treboniu Laurian, se arată într-un comunicat al BNR.

Moneda din argint, cu o valoare nominală de 10 lei, are o formă rotundă, cu diametrul de 37 milimetri, marginea zimţată şi greutatea de 31,103 grame.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint aferentă emisiunii numismatice ‘Aniversarea a 200 de ani de la naşterea lui August Treboniu Laurian’, este de 215 lei, iar tirajul emisiunii de 1.000 bucăţi.

Aversul conţine, de sus în jos, reprezentarea monumentului roman ‘Lupa capitolina’ – simbol al latinităţii poporului şi limbii române, stema României, inscripţia ‘ROMANIA’, valoarea nominală a monedei – ’10 LEI’ şi anul de emisiune – ‘2010’.

Reversul prezintă în prim plan – portretul filologului şi istoricului August Treboniu Laurian, iar în plan secund, în partea dreaptă, un fragment din coperta revistei Magazin Istoric pentru Dacia. În partea de jos, apar anii ‘1810’ şi ‘1881’, iar la exterior, inscripţia circulară ‘AUGUST TREBONIU LAURIAN’.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, sunt fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limba română, engleză şi franceză. Broşurile includ şi certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Monedele din argint, din emisiunea numismatică ‘Aniversarea a 200 de ani de la naşterea lui August Treboniu Laurian’, au putere circulatorie pe teritoriul României.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale BNR, începând cu data de 9 august, precizează comunicatul menţionat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata