Borşul de hribi, delicatesă de post din bucătăria tradiţională nemţeană

20

Cine a vizitat ținutul Neamțului și nu a mâncat niciodată un borș de hribi ar trebui să se întoarcă aici cel puțin pentru a încerca această delicatesă de post.

Cunoscute pentru valoarea proteică pe care o au, ciupercile au devenit, de-a lungul anilor, o mâncare de bază în bucătăria tradițională. Iar, dintre toate speciile, hribii sunt de departe cei mai gustoși, fiind considerați carnea de post a zonei.

„Borșul de hribi este cu adevărat o delicatesă a postului. Hribii sunt cele mai consistente și gustoase ciuperci sălbatice din zona de munte și se culeg vara, fiind conservați prin uscare. Borșul se prepară cu hribi, rădăcinoase, verdețuri și borș de putină, iar hribii se folosesc la borș precum carnea. Se fierb cu legumele și dau gust mâncării în care se adaugă. Ciupercile sunt numite carnea postului sau carne de post”, a povestit muzeograful Florentina Buzenschi de la Muzeul de Etnografie Neamț.

De asemenea, în mediul rural s-a păstrat obiceiul ca preoții să fie primiți în Ajunul Crăciunului cu plachie de hribi conservați. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata