BP suspendă plata dividendelor în acest an şi promite să se ocupe de victimele mareei negre

20

Grupul petrolier britanic BP a anunţat miercuri, 16 iunie,  că nu va mai plăti dividende în acest an şi a promis că se va ocupa de toate victimele mareei negre din Golful Mexic, transmit AFP şi Reuters.

„Consiliul de administraţie al BP a decis că nu vom mai plăti dividende în acest an”, a declarat preşedintele grupului, Carl-Henric Svanberg, la sfârşitul unei întâlniri cu preşedintele american Barak Obama la Casa Albă.

Svanberg a confirmat totodată că BP s-a angajat să depună 20 de miliarde de dolari într-un cont blocat pentru a se asigura că ‘toate cererile de despăgubiri vor primi un răspuns rapid şi echitabil’. Aceste 20 de miliarde de dolari, despre care Obama a spus că nu constituie un plafon al despăgubirilor care ar putea fi plătite de BP, reprezintă totalitatea cheltuielilor de investiţii ale grupului anul trecut sau dividendele pe doi ani.

Svanberg a dat asigurări că grupul său se va ocupa de toate victimele mareei negre şi că va avea grijă în special de ‘persoanele modeste’. „Am indicat clar la începutul acestei tragedii că ne vom ridica la înălţimea responsabilităţilor noastre legitime”, a adăugat Svanberg, adăugând că toare cererile de despăgubuire vor fi tratate ‘rapid şi echitabil’. „Ne vom ocupa de persoanele afectate şi vom repara pagubele ecologice suferite de regiune”, a spus el.

Ulterior, Svanberg şi-a cerut scuze pentru ‘lipsa de tact’ de care a dat dovadă atunci când s-a referit la cei afectaţi de mareea neagră spunând că sunt ‘persoane modeste’. „Am fost lipsit de tact şi îmi cer scuze pentru acest lucru”, a transmis Svanberg printr-un comunicat.

„Ceea ce am încercat să spun – că BP înţelege cât de profund afectează acest lucru vieţile oamenilor care trăiesc de-a lungul Golfului şi care depind de el pentru a-şi câştiga existenţa – va fi mai bine transmis nu prin alte vorbe, ci prin munca pe care o depunem pentru a aranja lucrurile pentru familiile şi afacerile care au fost afectate”, a spus Svanberg.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News