Braconaj arheologic în Alba, o premieră pentru judeţ

5

Bunuri de patrimoniu datând din epoca preistorică până în epoca medievală, din care unele extrem de rare, au fost sustrase de doi bărbați din Alba, din care unul absolvent de Istorie, din situri arheologice de interes național situate pe raza județului, aceștia urmând să fie prezentați instanței vineri cu propunerea de arestare preventivă.

Cazul reprezintă o premieră pentru județul Alba, unde nu au mai fost identificați până în prezent braconieri arheologici, a menționat, într-o conferință de presă, ofițer Marius Ciuta, coordonator Compartimentul de Patrimoniu de la nivelul Serviciului de Investigații Criminale al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Alba.

„Deși legislația românească este foarte clară și precisă, punctual, cu privire la regimul de protecție a unor bunuri situate în situri arheologice, la rândul lor protejate, se pare că așa numitul sindrom ‘Indiana Jones’ este mai puternic decât respectarea legii”, a afirmat Marius Ciuta.

Ofițerul a subliniat că bunurile de patrimoniu sustrase de cei doi și depistate ulterior de polițiști reprezintă „o secvență a întregii istorii a acestor locuri” și „o radiografie a întregii istorii”, fiind obiecte din epoca preistorică, din cea dacică, din epoca romană, din cea post romană, terminând cu epoca medievală.

Marius Ciuta a menționat că pe braconieri îi interesează doar suma de bani pe care ar putea să o obțină, fără să gândească la faptul că piesa scoasă din contextul ei original își pierde povestea, respectiv toată istoria pe care o are.

Fără a fi spectaculoasă la o primă vedere, una dintre piese, un vârf de lance din epoca cuprului-începutul epocii bronzului, este una rarisimă. „Este extrem de rară și extrem de importantă pentru istoria națională”, a explicat Marius Ciuta, care a adăugat că la nivel național sunt mai puțin de cinci piese de acest gen.

O altă piesă, cu foiță de aur, provine, cel mai probabil, din mormântul unui mare lider militar din epoca medievală.

Cei doi bărbați, de 35, respectiv 47 de ani, erau dotați cu detectoare de metal extrem de scumpe, prețul acestora variind între 5.000 și 8.000 de euro. Pentru unele detectoare ei dețineau autorizație, pentru altele nu. Ei au încercat să traficheze bunurile descoperite pe piața neagră internă. Există indicii că numărul pieselor descoperite este mai mare, polițiștii fiind optimiști că le vor recupera în cel mai scurt timp.

Șeful IPJ Alba, chestor Nicolae Căbulea, a menționat că cei doi suspecți au fost reținuți pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de vineri să fie prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia cu propunere de arestare preventivă sub aspectul comiterii infracțiunilor de furt calificat, accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizarea prealabilă, nerespectarea regimului armelor și al munițiilor și operații cu articole pirotehnice, efectuate fără drept.

Din cercetări a rezultat că în perioada ianuarie — octombrie, folosind detectoare de metale, un bărbat de 35 de ani, din Alba Iulia, a descoperit și sustras mai multe bunuri aparținând patrimoniului cultural (săbii, pumnale, vârfuri de lance, vârfuri de săgeți, zăbale, fibule). Se pare că, la unele detecții, el a fost ajutat de către un bărbat, de 47 de ani, din Zlatna.

Detecțiile au fost făcute în situri arheologice de interes național situate în teritoriul administrativ al localității Bulbuc, la Cetea și la cetățile dacice de la Piatra Craivii și Căpâlna, aceasta din urmă monument UNESCO. „Sunt obiective arheologice de categorie A de interes național, cum ar fi Piatra Craivii și Căpâlna. Altele sunt situri care nu erau cunoscute și tocmai ei le-au găsit”, a precizat Marius Ciuta.

La perchezițiile domiciliare făcute la cei doi suspecți au fost identificate o sabie, mai multe vârfuri de lance, obiecte de podoabă, obiecte de harnașament de perioadă dacică și medievală, precum și un pistol cu aer comprimat, deținut fără drept, mai multe petarde, unelte folosite în activitatea infracțională (detectoare de metale, cazmale, sape).

În activitatea investigativă, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din IPJ Alba au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Operațiuni Speciale Alba. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata