București: Produsele de bază au prețuri diferite în funcție de sectorul în care stai

20

La nivel național va crește platforma Monitorul Prețurilor la alimente. Cumpărătorii vor putea compara costurile produselor din magazinele care concurează pentru banii lor. Prețul alimentelor e cu atât mai important cu cât inflaţia în luna martie a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 5 ani.

Un exerciţiu dovedește că cel mai ieftin coş de cumpărături, cu 7 produse de bază, poate fi cumpărat din supermarketurile din sectoarele 3 şi 6 ale Capitalei cu 41 de lei. La polul opus este sectorul 5, unde un client plăteşte pentru aceleaşi produse de bază puţin peste 55 de lei. Prin urmare, o diferenţă de 14 lei între cel mai ieftin şi cel mai scump coş cu mâncare.

Platforma analizează preţurile din 7 lanţuri de magazine.

Chiar reprezentanţii Consiliului Concurenţei susțin că scopul programului nu este ca un cumpărător să bată drumul dintr-un colţ al oraşului în altul, ci mai degrabă să intensifice „lupta” între comercianţi pentru cel mai mic preţ. O platformă asemănătoaare a fost testată în Grecia, iar preţurile au scăzut cu 7%.

Bogdan Chiriţoiu, preşedinte Consiliul Concurenţei, declară: „Să existe informaţie privind preţurile la clienţi, să nu trebuiască să mergi din magazin în magazin. Îi va obliga şi pe cei cu preţuri mai mari să le scadă”.

Acest lucru se va întâmpla în condiţiile în care marii retaileri controlează circa 70% din comerţul din România.

Florin Căpăţănă, reprezentant Asociaţia Marilor Reţele Comerciale, precizează: „În momentul acesta se compară 65 de categorii, în momentul unei extinderi al acestui monitor al preţurilor lucrurile se vor complica şi vor fi mai greu de aplicat pentru că volumul din spate va fi mult mai mare. Se poate să se ajungă şi la preţuri mai mici”.

Monitorul preţurilor la nivel naţional va fi disponibil până la sfârşitul acestui an.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata