Bugetul MADR ar putea fi majorat cu 500 de milioane de lei; Constantin i-a convins pe parlamentari să treacă amendamentul pe irigaţii

5

Bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2016 ar putea fi majorat cu peste 500 de milioane de lei, dacă amendamentul depus de către deputatul ALDE, Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii, pentru implementarea Strategiei sectorului de irigații, în conformitate cu Legea 269/2015, va trece și de Plenul Parlamentului.

„Construcția Legii bugetului de stat trebuie să plece de la legile în vigoare, iar legea 269/2015 spune foarte clar la un articol că în anul 2016 trebuie acordat un buget de 145 de milioane de euro, urmând ca în următorii patru ani bugetul să crească cu 17%. Din păcate, în bugetul pe 2016 aveți prevăzută o sumă de numai 135 de milioane de lei, o sumă insuficientă care nu respectă Legea 269 pentru care ne-am luptat și a fost votată în Plenul Parlamentului, cu doar un vot împotrivă. Sper ca și Plenul Parlamentului să țină cont pentru că este un demers care vine în sprijinul dvs . Este un lucru bun, nu numai pentru fermieri ci și pentru bugetul de stat. În PNDR 2014—2020 sunt 435 milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigații, iar, dacă nu vom reuși să conectăm infrastructură secundară care se reabilitează prin aceste fonduri la una principală reabilitată, pierdem și banii respectivi. Este un proiect important, fundamental aș spune, pentru dezvoltarea agriculturii românești și pentru ca strategia de irigații să fie aprobată”, și-a susținut vineri amendamentul fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, la Comisiile reunite de specialitate din Parlament.

Acesta le-a transmis parlamentarilor că nu ar trebui să se bazeze că vor obține la rectificare aceste sume pentru irigații pentru că „vor fi așteptări care nu vor fi îndeplinite”.

„Strategia Guvernului la rectificare este să avem Legea salarizării unice care necesită un efort bugetar substanțial și, în al doilea rând, salariul minim, care ca fi introdus de la 1 iulie. Va fi foarte greu de crezut că vom avea bani la jumătatea anului”, a explicat Constantin.

În replică, actualul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, a afirmat că există credite de angajament suficiente, în așa fel încât nu vor fi probleme pentru rectificarea bugetului, „însă trebuie să stabilim linii clare în acest sens, dar până la vară nu vor fi probleme”.

„În opinia mea de-a lungul anilor s-au cheltuit destul de mulți bani, dar fără să vedem ce s-a făcut bine și ce nu s-a făcut bine în sector și cred că o să aruncăm banii în continuare pe fereastră. De aceea îmi propun să vin săptămâna viitoare să vorbesc cu dvs (comisiile de specialitate din Parlament n.r.) să vedem încotro mergem…și cum hotărâm aici, așa să investim”, a subliniat Irimescu, care a adăugat că nu susține amendamentul privind majorarea bugetului MADR pe 2016 cu 508 milioane de lei.

Chiar dacă s-a recurs de două ori la numărarea voturilor, amendamentul a fost avizat favorabil de deputații și senatorii Comisiilor de specialitate reunite din Parlament.

Celelalte două amendamente depuse și avizate favorabil de parlamentari au fost susținute favorabil de actualul ministru al Agriculturii, primul vizând eliminarea articolul 29 din Legea Bugetului de stat pentru că bloca finanțarea cercetării din agricultură. Aceasta era condiționată de acele HG de reorganizare a stațiunilor de cercetare, care nu s-au mai făcut.

Prin cel de-al treilea amendament depus la bugetul MADR pe 2016 s-a propus alocarea unui credit angajament în sumă de 8,1 milioane de lei, din care credit bugetar de 4 milioane de lei, pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigații la SPA Liești, județul Galați, sumele încadrându-se în bugetul MADR cu această destinație.

Bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2016 a primit aviz favorabil în unanimitate din partea comisiilor de specialitate din Parlament, inclusiv cu cele trei amendamente depuse.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale are prevăzut un buget de 5,347 miliarde lei în 2016, în creștere cu 2,76% raportat la execuția preliminată din 2015, de 5,203 miliarde lei, ceea ce reprezintă 1,81% din PIB.

Conform proiectului de buget, cheltuielile de personal, întreținere și funcționare și cele de capital se ridică la 1,591 miliarde de lei, ajutoarele de stat acordate producătorilor agricoli din fonduri naționale la 1,942 miliarde de lei, alte cheltuieli (despăgubiri civile, cotizații internaționale, împrumuturi) 13,02 milioane lei, iar cheltuielile destinate finanțării cheltuielilor neeligibile și cofinanțării fondurilor externe nerambursabile la 1,8 miliarde de lei.

Bugetul de stat pentru 2016 este fundamentat pe venituri de 231,1 miliarde de lei, în creștere cu 1,6% față de 2015, reprezentând 31% din PIB, iar cheltuielile sunt estimate la 252 de miliarde de lei (33,8% din PIB). Deficitul bugetar (cash) pe anul 2016 este estimat la 2,8% din PIB, ceea ce corespunde unui deficit ESA de 2,95% din PIB și unui deficit structural de 2,73% din PIB. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata