Bula aurului, precursoarea unei noi crize globale

15

– Pretul metalului pretios creste neintrerupt si este asteptat sa creasca indiferent de recaderea in recesiune sau de cresterea viguroasa a economiei, ceea ce indica o bula speculativa pe care magnatul american George Soros a prezis-o de la inceputul anului, dar a carei „spargere” poate arunca lumea in haos, scrie Gândul

Goana dupa aur a investitorilor din toata lumea – care a dus la stabilirea de noi si noi recorduri de pret, de-a lungul lui 2010 – indica faptul ca bursele din intreaga lume sunt prinse intr-o bula noua speculativa. Prezisa cel putin de la inceputul lui 2010 de magnatul american George Soros, „bula aurului” va continua „umflarea” anul viitor, dar o „spargere” este inevitabila.

In portofoliul cumparatorilor se afla deja suficiente tone de aur pentru a umple de doua ori toate seifurile din Elvetia si pretul metalului se afla in cel de-al zecelea an consecutiv de crestere, respectiv in cea mai lunga asemenea perioada din ultimii 90 de ani, noteaza Bloomberg.com. Toata lumea cumpara si se poate lauda ca a facut „o afacere buna”, vazand preturile si mai mari peste cateva luni.

Oamenii „se tem de o nouă criză”, ceea ce îi determină să îşi păstreze averea în aur, crede Thorsten Proettel, analist la Landesbank BW din Stuttgart (Ger­mania).

Din aprecierile a 29 de analişti, firme de investiţii şi cumpărători de aur, agenţia Bloomberg a ajuns la concluzia că toţi se aşteaptă la stabilirea unui nou record în cursul anului viitor. Uncia de aur ar urma să se vândă cu circa 1.500 USD în 2011, ceea ce ar însemna o creştere de 21% faţă de nivelul ultimelor zile din august 2010 (1.240-1.250 USD).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata