Buzău: Anchetă la căminul privat pentru bătrâni de la Aldeni

16

Consiliul Judeţean Buzău a declanşat o anchetă la Căminul privat de vârstnici şi adulţi cu dizabilităţi din Aldeni, considerat de Centrul de Resurse Juridice drept „centru de tortură”, a anunţat joi preşedintele CJ, Cristi Bîgiu.

Potrivit acestuia, Consiliul Judeţean a solicitat Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială să iniţieze o anchetă în regim de urgenţă.

„Chiar dacă este vorba de un cămin privat, ceea ce au constat cele două comisii independente, Centrul de Resurse Juridice şi, respectiv, comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, respectiv oameni sedaţi, legaţi de mâini şi de picioare, nu ne pot lăsa indiferenţi”, a spus preşedintele CJ Buzău.

Directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Adrian Vintilescu, a declarat  că „centrul de la Aldeni se află în monitorizare, dar aspectele apărute în cele două rapoarte de control în mare parte nu se confirmă”.

„O echipă de inspecţie socială a efectuat un control în luna martie, iar din procesul verbal de control nu au rezultat astfel de constatări la acest nivel. Sunt unele neregularităţi şi s-au dispus măsuri care vor fi urmărite în perioada de monitorizare”, a afirmat Adrian Vintilescu.

O vizita inopinată pe 21 noiembrie 2013 a reprezentanţilor Centrului de Resurse Juridice la căminul particular din Aldeni, pentru a verifica modul în care sunt respectate drepturile persoanelor cu dizabilităţi mintale, a dus la înaintarea unei plângeri penale. Cazul a fost prezentat marţi comisarului pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks, şi prim-adjunctului procurorului general al României, Bogdan Licu, cel care a promis că se va implica personal în rezolvarea plângerii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata