Buzău: Trei patroni turci condamnaţi la închisoare pentru constituirea unui grup infracţional

25

Tribunalul Buzău a condamnat trei patroni turci la câte patru ani de închisoare cu executare pentru constituirea unui grup infracţionat, instigare la evaziune fiscală, delapidare, participaţie improprie la spălarea banilor şi cumpărare de influenţă în urma căruia bugetul de stat a fost păgubit cu 12 milioane de lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA.

Afaceriştii turci – Merkit Ali Erdem, Merkit Ali Ekber şi Merkit Ali Ozgur, au fost trimişi în judecată de DIICOT Buzău în 2015 pentru constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală, delapidare, spălare de bani şi alte infracţiuni economice având ca paravan o brutărie din municipiul Buzău.

Alţi nouă inculpaţi au primit sentinţe cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Instanţa i-a mai obligat pe inculpaţi la despăgubiri civile de peste 1 milion de lei faţă de ANAF şi societăţile comerciale prejudiciate.

Cei 12 au creat un circuit evazionist pe lanţul de achiziţie de cereale, prelucrare, procesare, fără a înregistra operaţiunile şi veniturile realizate în evidenţele contabile.

Potrivit soluţiei pe scurt a Tribunalului Buzău, prin activitatea infracţională, s-a cauzat un prejudiciu total bugetului de stat în valoare de peste 12 milioane lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA.

De asemenea, s-a reţinut că inculpatul Erdem Ali Merkit şi-a însuşit sumele de 125.160 de Euro, 36.230 USD şi 61.395 lei din activitatea infracţională şi a dispus transmiterea acestora către alte persoane, conaţionali din Turcia, Germania şi Suedia, de pe numele unor salariaţi ai brutăriei, în scopul ascunderii originii ilicite a banilor.

Sentinţa poate fi atacată cu apel la 10 zile de la comunicare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata