Campanie şi expoziţie de fotografie despre timpul femeilor, organizate în patru oraşe din România

31

O campanie despre timpul femeilor, în cadrul căreia se va lansa o expoziție de fotografie în diverse spații publice din București, Călărași, Ploiești și Sibiu, va fi organizată pe parcursul lunii martie de Coaliția pentru Egalitate de Gen, informează un comunicat al Asociației Front remis joi.

Expoziția de fotografie „Timpul femeilor” invită vizitatorii să reflecteze la diversitatea și complexitatea vieților femeilor din România de azi și la ce înseamnă resursa „timp” pentru acestea.

Organizată în colaborare cu fotografii Ioana Moldovan și Gabriel George, expoziția cuprinde imagini cu femei aflate la locul de muncă, pe stradă, la piață, acasă sau în alte locuri și redă fragmente din discuțiile despre modul în care își împart timpul zi de zi.

Pe parcursul lunii martie 2015, în București, fotografiile vor fi expuse la clădirea ASE (în exterior, la coloane), Biblioteca Metropolitană București (în exterior), Biblioteca Națională a României, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Universitatea Nicolae Titulescu și cafeneaua Dianei 4.

„Un studiu al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării din 2012 arată că 63% dintre români sunt de acord cu expresia ‘bărbatul e capul familiei’ iar peste jumătate dintre ei consideră că treburile casei sunt sarcina exclusivă a femeilor, la fel și educația și îngrijirea copiilor”, se arată în documentul citat.

Conform Institutului Național de Statistică, bărbații au mai mult timp liber iar femeile alocă considerabil mai mult timp îngrijirii gospodăriei și familiei (femeile — în medie 4,24 de ore/zi; bărbații — în medie 2,05 ore pe zi). Această distribuire inegală a timpului este consecința mentalităților tradiționale din România față de rolurile de gen în familie, potrivit sursei citate.

Evenimentul este organizat de Coaliția pentru Egalitate de Gen, alcătuită din cinci organizații neguvernamentale active în domeniul drepturilor femeilor — CPE — Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen (A.L.E.G.), AnA — Societatea de Analize Feministe, Asociația E-Romnja și Asociația Front. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: ongen.ro, facebook.com/alegromania

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata