Canotajul românesc merge la Rio cu cinci ambarcaţiuni şi 19 sportivi

19

Ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă, fost preşedinte al Federaţiei Române de Canotaj, a declarat că la această disciplină, ţara noastră va avea la Olimpiada de vară din Brazilia cinci ambarcaţiuni şi 19 sportivi, se arată în pagina sa de Facebook.

Prezentă în Elveţia la regata de calificare la Jocurile Olimpice, Elisabeta Lipă menţionează: ”Canotajul românesc va merge la Rio cu cinci ambarcaţiuni şi un total de 19 sportivi. Îmi voi aminti mult timp ziua de marţi, cu tot potopul de sentimente care m-au încercat pe malul Lacului Rotsee — Lucerna: speranţe, emoţii, tensiune, temeri, lacrimi, iar la final o mare bucurie. O bucurie copleşitoare”.

În continuare, ea arată: ”M-am bucurat pentru canotajul românesc, pentru fetele mele, care trudesc zi de zi pentru a-şi împlini visul olimpic, pentru colectivul de antrenori. M-am bucurat şi pentru mine, pentru că sunt parte a acestei lumi. Am reuşit două calificări la Jocurile Olimpice. Și ce calificări! La 8+1, olandezele au plecat ca din puşcă, pe principiul ori la bal, ori la spital. Au avut sub trei minute pe prima mie, ceea ce spune totul. Dar fetele noastre nu s-au lăsat, au ţinut aproape şi au fost net mai bune pe final. Dacă la 8+1 mă gândeam încă de acasă că nu se poate să nu ne calificam, o frumoasă surpriză mi-au făcut fetele de la dublu, categorie uşoară. Ionela Livia Lehaci şi Gianina Elena Beleagă au fost fantastice. Pe ultimii 250 de metri barca lor parca zbura. Mă uitam la ele şi parcă retrăiam cursa noastră de aur de la Atena, din 2004. Și atunci a fost la fel. Abia aştept finalele olimpice, unde bătălia va fi pe viaţă şi pe moarte”.

Două echipaje româneşti, cel de 8+1 rame şi cel de dublu vâsle categorie uşoară, au adus marţi canotajului românesc alte calificări la Jocurile Olimpice de la Rio, cu ocazia finalelor regatei preolimpice de la Lucerna (Elveţia).

În proba feminină de 8+1, România (Mihaela Petrilă, Ioana Strungaru, Mădălina Bereş, Laura Oprea, Adelina Boguş, Andreea Boghian, Roxana Cogianu, Irina Dorneanu şi Daniela Druncea) a încheiat pe prima poziţie, cu timpul de 6 min 02 sec 560/1000. Pe locul 2 a terminat Olanda (van Dorp, Souwer, Rustenburg, van Ween, Hogerwerf, Belderbos, Lanz, Noort, vanR rooijen), 6 min 04 sec 240/1000.

Primele două echipaje în fiecare din aceste finale au obţinut calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

În finala probei de dublu vâsle categorie uşoară, Ionela-Livia Lehaci şi Gianina-Elena Beleagă au ocupat locul 2, cu timpul de 06 min 59 sec 68/1000. Ele au fost devansate de reprezentantele Olandei, Ilse Paulis şi Maaike Head, cronometrate în 06 min 54 sec 91/1000.

Canotajul are în palmares 242 medalii olimpice, mondiale şi europene, iar echipajul feminin de 8+1 nu a lipsit în ultimii 40 de ani de la Olimpiadă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto; facebook.com/ Federatia Romana De Canotaj

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata