Care sunt cele mai profitabile afaceri agricole în 2014

5

Achiziţiile de teren agricol, legumicultura, pomicultura, serviciile în agricultură şi creşterea animalelor sunt afacerile în agricultură cu cel mai scăzut risc şi cea mai mare rentabilitate în 2014 şi anii ce vor urma, potrivit directorului Agricover Credit IFN, Robert Rekkers.

Într-o analiză prezentată în premieră la un eveniment al Junior Chamber International Romania/JCI Bucureşti, fostul preşedinte al Băncii Transilvania a accentuat necesitatea unei finanţări optime prin credit în domeniul agriculturii, pentru a evita situaţii de supraîndatorare şi suprainvestiţie în capacităţi excedentare, notează agrointel.ro.

Exemplificând mai multe tipuri de afaceri din domeniu, Robert Rekkers a evidenţiat profilele favorabile ale unor afaceri bazate pe extinderea suprafeţelor, pe servicii agricole ori pe legumicultură, pomicultură, zootehnie, percepute ca fiind cu risc mai redus şi cu o profitabilitate bună. În schimb, recomandă atenţie la extinderile către energie, biogaz, din cauza incertitudinilor în reglementare.

 

  • Investiţii agricole cu risc mic şi rentabilitate mare

1.Achiziţiile în teren agricol

Preţurile terenurilor agricole din România vor continua să crească în perioada următoare, apreciază Robert Rekkers, considerând că nivelul maximal pe care îl va atinge un hectar de pământ la noi va fi similar cu cel din Franţa, adică de 8.000-9.000 de euro. Directorul de la Agricover Credit IFN consideră că investiţia în proprietăţi funciare prezintă un risc minim şi o rentabilitate asigurată în timp, fiind vorba de ”active fixe cu grad ridicat de lichiditate şi trend crescător al valorii de piaţă în viitoarea perioadă”. Totodată, investitia în terenuri agricole este ”amortizabilă pe termen lung, mai ales că piaţa devine puternic concurenţială, iar puterea de negociere este în scădere”, se mai arată în analiza Agricover.

Robert Rekkers: Preţul unui hectar de teren arabil a crescut cu 20-35%, în funcţie de cât de bună este zona. Este incredibil cât de repede creşte preţul (n.r. acum este între 3.000 – 4.000 euro/ha). Estimez o medie a preţului în 2014 de 5.000-6.000 de euro pe hectar, într-o zonă bună, cu pământ fertil. E adevărat că în Germania preţurile la terenuri sunt şi de opt ori mai mari (n.r. – faţă de momentul actual, rezultând 20.000 euro/ha în unele zone). În Franţa sunt ceva mai jos (n.r. – faţă de Germania) – sursa: EconomicZoom

2.Pomicultura şi legumicultura

Piaţa legumelor şi a fructelor are un mare potenţial de creştere, în ciuda presiunii puse de importuri, crede Rekkers, care recomandă fermierilor români să îşi extindă afacerile în aceste două sectoare agricole de succes. Deşi este nevoie de cheltuieli iniţiale importante, noua schemă de finanţare europeană favorizează producătorii agricoli de legume şi de fructe, recoltele oferind o profitabilitate medie, dar sigură.

3.Serviciile agricole

Există suficient loc pe piaţă pentru fermierii care vor să îşi extindă afacerile în domeniul serviciilor agricole. Profitul este încurajat mai ales de piaţa în creştere datorită nivelului de dotare scăzut din agricultura românească. Riscurile acestui business nu sunt mari, dar este nevoie de o investiţie iniţială importantă în utilaje, cheltuieli ce pot fi uşurate de accesarea fondurilor europene nerambursabile.

4. Zootehnia (ferme de porci şi ferme de vaci)

Pentru fermierii care au deja producţie vegetală, dezvoltarea unei afaceri complementare în zona creşterii porcilor sau a vacilor are potenţial uriaş. Singurele presiuni sunt reprezentate de către importuri şi de eliminarea cotei la lapte din 2015, ceea ce va liberaliza piaţa laptelui din Europa. Totuşi, pentru zootehnie sunt alocate fonduri importante din PNDR 2014-2020, aşa că fermele pot accesa uşor fonduri nerambursabile pentru a se moderniza şi extinde. Un plus îl vor avea crescătorii de animale care vor avea activitate integrată: producţie vegetatală, creşterea animalelor, procesare şi comercializare.

  • Investiţii agricole cu risc mare şi rentabilitate scăzută

1.Morăritul şi panificaţia

Această industrie prezintă un risc mare în prezent, precum şi o profitabilitate redusă, apreciază Robert Rekkers. El subliniază că piaţa potenţială se reduce la piaţa locală, pentru că pentru a intra pe piaţa naţională, trebuie ca investitorul să concureze acerb cu marii jucători. Totodată, industria pâinii şi a morăritului a înregistrat un trend descrescător în 2012, cu o scădere în 2013, iar perspectivele unei astfel de afaceri nu par promiţătoare mai ales din cauza pieţei fragmentate şi a evaziunii foarte mari.

Pentru agricultorii care produc şi deţin cantităţi importante de cereale, în speţă grâu, această afacere poate avea rezultate bune dacă se depozitează recolta şi se utilizează materia primă din propria fermă.

2.Comerţul cu cereale

Ca să devii trader de cereale ai nevoie de o investitie semnificativa si de nervi tari pentru a nu claca în faţa fluctuaţiilor mari de preţ. Lăsând gluma la o parte, comerţul cu cereale presupune o oarecare experienţă, fler în afaceri şi conştientizarea faptului că este vorba de un business cu risc mare şi profitabilitate mică dacă nu vindeţi cantităţi uriaşe la export, spre exemplu. Partea bună este că cerealele româneşti sunt tot mai căutate şi în afară şi că acest agribusiness permite o mai bună valorificare a logisticii proprii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata