Care sunt cele mai profitabile afaceri agricole în 2014

5
  • Investiţii agricole cu risc mare şi rentabilitate ridicată

1.Energie

Afacerile cu energie – biogaz sau energie eoliană prezintă un risc mare, mai ales fiind vorba de investiţii semnificative pentru pune investiţia pe roate. Din păcate, foarte puţini fermieri au expertiză în acest domeniu, apreciază Rekkers, care arată şi că acest business este riscant mai ales pentru că depinde de o serie de stimulente care ”acum se dau, mâine nu vor mai fi încasate şi afacerea moare”. Totuşi, directorul de la Agricover Credit IFN recunoate că afacerile cu energie pot genera o profitabilitate importantă în viitor, în special mulţumită trendului de exploatare a resurselor regenerabile şi posibilităţii de accesare a fondurilor europene nerambursabile.

2.Silozuri de cereale pentru nevoile proprii

Investiţia în silozuri de cereale prezintă un risc mediu, ce presupune cheltuieli importante şi lichidităţi blocate. Totuşi, rentabilitatea construirii de silozuri este legată de o mai bună a producţiei proprii de cereale, precum şi de posibilitatea accesului la fonduri nerambursabile pentru acoperirea unei importante părţi din investiţie.

3.Distribuţie de inputuri

Această afacere îi tentează pe mulţi întreprinzători conectaţi la mediul rural, mai ales că promite o profitabilitate bună în cazul pesticidelor şi seminţelor. Rekkers apreciază că aici este o piaţă cu trend de uşoară creştere, dar că agribusiness-ul cu inputuri prezintă un imens risc de neplată la clienţi, asta după ce aţi cheltuit sume importante pentru stocuri şi marfă livrată. Mai mult, concurenţa este acerbă din partea marilor jucători de pe piaţă care au dealerii lor locali de inputuri şi oferă discount-uri şi oferte foarte tentante.

 

  • Investiţii agricole cu risc mic şi rentabilitate redusă

1.Comerţul – reţele de magazine locale, fitofarmacii

Comerţul în mediul rural prezintă un mare risc şi o rentabilitate relativ scăzută, aşa că investitorii sunt avertizaţi dacă au de gând să bage banii într-o reţea de magazine locale. Concurenţa este mare, piaţa fiind controlată de distribuitori, în cazul produselor care nu provin din producţia proprie a fermei proprietarului de magazine. Dacă, însă veţi vinde produse agroalimentare proprii, atunci aveţi şanse să eliminaţi intermediarii pentru a vă valorifica recolta. Asocierea cu alţi producători agricoli locali poate fi o soluţie.

2.Fabricile de nutreţuri combinate (FNC)

Pentru cei ce se gândesc că este o sursă rapidă de venit să înfiinţezi o fabrică de nutreţuri combinate, Robert Rekkers le recomandă acestora să analizeze bine resursele de care dispun pentru că este o investiţie cu riscuri mici, dar şi rentabilitate scăzută. Astfel, la ferma investitorului se va reduce costul pe baza modelului integrat şi va exista un control mai bun al calităţii furajului.

Totodată, se permite eliminarea disfunctionalităţilor de aprovizionare şi există posibilitatea accesării de fonduri europene nerambursabile pentru un FNC. La fel ca şi în alte business-uri în comerţ, directorul Agricover Credit IFN atrage atenţia că există merue un risc mare de neplată a clienţilor, precum şi o concurenţă ce s-a consolidat în ultimii ani.

Analiză schematică (prezentare PowerPoint) a directorului Agricover Credit IFN Robert Rekkers poate fi consultată pe site-ul Economic Zoom.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata