Care sunt domeniile care vor fi modificate de tehnologia 5G?

27

Lumea, aşa cum o ştim, s-ar putea modifica. Acest lucru se va întâpla datorită dezvoltării tehnologiei care va conecta tot ceea ce ne înconjoară. Urmează epoca 5G, în care internetul va fi mai rapid şi va consuma mai puţine resurse.

Prin noua tehnologie 5G volumul de date transmis va fi de 1.000 de ori mai mare, iar dispozitivele conectate în reţea, de până la 100 de ori mai multe. Mai mult, viteza de procesare a datelor va fi mult mai mare, iar latenţa redusă, adică timpul care trece de la care aplicarea unei comenzi şi răspunsul dispozitivului. De pildă, în cazul tehnologiei 4G, timpul de răspuns este de 50 de milisecunde, în timp ce, în cazul tehnologiei 5G este de o milisecundă, informează Cătălin Bălan, jurnalist Digi24.

Combinaţia dintre viteză şi reacţiile rapide va face ca tehnologia să poată fi utilizată la adevărata ei capacitate. Medicii vor opera pacienţi care se află la sute sau chiar mii de kilometri distanţă. Aceștia vor folosi căşti de realitate virtuală şi mănuşi speciale, care le vor da senzaţia că pun mâna pe pacient. Iar fără o conexiune în timp real, toate acestea nu ar fi posibile.

Noua tehnologie va fi utilizată şi în cazul maşinilor, care vor deveni 100% autonome.

Autoturismele vor fi conectate între ele şi vor putea comunica date despre poziţie, viteză, infrastructură şi vehiculele din apropiere. În plus, tehnologia va permite pietonilor şi bicicliştilor să transmită informaţii de pe aplicaţiile instalate pe telefonul mobil pentru a preveni accidente, adaugă Cătălin Bălan, jurnalist Digi24.

Tehnologia va fi utilizată şi în cazul dronelor. Fie că vor zbura deasupra unor sonde petroliere, vor inspecta turbine eoliene şi panouri solare sau vor intra în locuri periculoase. Dronele vor putea fi controlate mult mai precis şi, în acelaşi timp, vor putea trimite imagini la rezoluţie ridicată, în timp real.

Tehnologia 5G este eficientă atât în aer, cât şi la firul ierbii. Pentru că fermierii pot monta în pământ anumiţi senzori cu care să monitorieze îngrăşămintele sau umiditatea. De asemenea, în funcţie de informaţiile adunate în servere, fermierii pot şti care este predicţia meteo pentru terenurile lor.

Utilitatea noii tehnologii se va putea vedea cel mai bine în industrie, având în vedere fiabilitatea şi rapiditatea conexiunii 5G. Conform estimărilor, tehnologia 5G va genera afaceri de peste 1.200 de miliarde de dolari până în 2026.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata