Câştigarea pariului cu pomicultura – obiectiv prioritar în Argeş pentru perioada 2014-2020

21

Relansarea pomiculturii a devenit o prioritate pentru fermierii şi specialiştii din Argeş, dar şi pentru autorităţile judeţene, odată cu introducerea unui subcapitol dedicat creşterii competitivităţii sectorului pomicol în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru perioada 2014-2020.

Prima dezbatere la nivel naţional pe tema relansării pomiculturii, la care a participat şi comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş, a avut loc pe 4 iunie 2013 în Argeş, judeţ cu tradiţie în acest domeniu. Conferinţa „Sectorul pomicol din România — strategii şi mijloace de relansare la nivel naţional şi european în perioada 2014-2020” a fost găzduită de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură (ICDP) de la Mărăcineni.

Evenimentul, organizat în colaborare cu Societatea Română a Horticultorilor, Societatea Naţională de Pomicultură şi Organizaţia Naţională a Producătorilor de Legume şi Fructe, s-a concentrat asupra strategiei de reînfiinţare a plantaţiilor pomicole din ţară. Printre participanţii la conferinţă s-au numărat numără atât cercetători, cât şi producători care activează în sectorul pomicol.

Comisarul european Dacian Cioloş le-a cerut atunci specialiştilor din domeniu să finalizeze cât mai repede discuţiile pe marginea viitorului subprogram pentru pomicultură.

La scurt timp după conferinţa de la Mărăcineni, în Argeş a fost constituit, prin ordin al prefectului, un grup de lucru pentru organizarea şi promovarea sectorului pomicol.

Conform datelor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţi în Agricultură (APIA) Argeş, la nivelul judeţului mai există 24.644 de hectare de livezi, în timp ce în 1989 suprafaţa ocupată de pomi fructiferi era de peste 30.000 de hectare.

Dintr-o analiză întocmită de specialiştii ICDP Mărăcineni, care iau în calcul o suprafaţă totală de puţin peste 20.000 de hectare, reiese că plantaţiile de prun şi măr au o pondere de peste 90%, specii precum părul, cireşul, caisul, piersicul si nucul fiind deficitare. Din acelaşi document mai rezultă că aproximativ 60% dintre plantaţiile din judeţ sunt în declin, având peste 25 de ani vechime, doar 10 % dintre plantaţii având vârsta de până în 10 ani.

Potrivit fostului prefect Cristian Soare, iniţiatorul grupului de lucru pentru realizarea strategiei de relansare a pomiculturii, banii ce pot fi obţinuţi prin PNDR ar trebui să fie direcţionaţi în special către întinerirea livezilor.

‘Obiectivul nostru pentru perioada următoare va fi restructurarea sectorului pomicol, prin înlocuirea plantaţiilor aflate în declin şi crearea de plantaţii tinere, respectiv circa 4.000 de hectare de plantaţii noi, prin accesarea fondurilor destinate pomiculturii din PNDR’, a precizat Cristian Soare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata