Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.951 lei, în scădere în luna iunie

16

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost, în luna iunie, de 1.951 lei, cu 0,6 la sută mai mic faţă de luna precedentă, iar câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.422 lei, în scădere faţă de luna anterioară cu 6 lei, respectiv cu 0,4 la sută, potrivit datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare (3442 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (791 lei).

Potrivit INS, indicele câştigului salarial real pentru luna iunie 2010 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 99,4 la sută. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 123,7 la sută, cu 0,7 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna mai 2010.

INS precizează că în cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, în toate activităţile: administraţie publică (-4,5 la sută), învăţământ (-2,1 la sută), sănătate şi asistenţă socială (-1,7 la sută).

Comparativ cu luna iunie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3,1 la sută, iar indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 98,8 la sută.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata