Cât plătesc anual la bancă cele 4,5 milioane de persoane care au împrumuturi

20

– Cei 4,5 milioane de români care au luat credite de la bănci plătesc pe parcursul unui an rate de circa 5 miliarde de euro, cât un sfert din totalul veniturilor salariale, adică tot atât cât cheltuiesc pe ţigări, bere şi sucuri – cele mai mari pieţe – la un loc.

Gradul mediu de îndatorare al celor care au contractat credite era de 28% la sfârşitul anului 2008, potrivit celor mai recente date ale BNR.

Cum veniturile salariale ale românilor sunt de aproape 19 mld. euro (anual), reiese că volumul ratelor la credite este de circa 5 miliarde de euro, informează Ziarul Financiar. Aceasta înseamnă că, în medie, fiecare persoană care are contractat un credit cheltuieşte anual 1.100 de euro pentru plata ratelor.

Aceasta este povara celor aproape cinci ani de creştere explozivă (2004-2008), în care creditul pentru populaţie s-a umflat de zece ori, până la 25 de miliarde de euro.

Efortul pentru plata ratelor a crescut odată cu majorarea dobânzilor de la începutul crizei financiare din toamna anului 2008, iar datele BNR arată că bancherii nu se grăbesc deloc să ajusteze costurile pentru împrumuturile aflate în derulare.

Dacă dobânzile ar coborî cu 20% (adică de la 10% la 8% pe an), populaţia ar avea la dispoziţie un miliard de euro din reducerea efortului pentru plata ratelor, pe care l-ar putea direcţiona spre consum, în condiţiile în care lipsa pieţei de desfacere este principala problemă a firmelor în prezent.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News