Cazanciuc: Fără o economie susţinută de justiţie este foarte dificil să avem resurse

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat vineri că justiția are datoria de a sprijini economia și că fără o economie susținută este foarte dificil să se asigure resursele necesare pentru sănătate, educație și chiar pentru sistemul judiciar.

„Justiția are o datorie față de economie. Are datoria de a sprijini economia prin instanțe specializate, prin termene rezonabile, prin soluții predictibile, așa cum și Guvernul are datoria de a elabora și menține cadrul normativ coerent și predictibil. Fără o economie susținută în acest fel este foarte dificil să avem resurse pentru sănătate, educație și, de ce nu, și pentru justiție. Noile coduri civile au fost elaborate în mare parte datorită semnalelor venite din viața reală că e nevoie de altceva. Cred că la un an de la intrarea în vigoare a ultimului dintre ele, cea mai mare parte dintre dumneavoastră constatați că a fost o decizie bună până la urmă cu toată greutatea dată în acești ani de a avea și în materie penală și în materie civilă o reformă aproape de la A la Z „, a afirmat Cazanciuc în deschiderea conferinței „Dreptul Afacerilor 2014 — Impactul noilor coduri asupra dreptului afacerilor, ediția a X-a”, eveniment organizat vineri și sâmbătă de Societatea de Avocatură „Piperea și Asociații”, Asociația „Henri Capitant” și Universitatea București.

El a precizat că recent s-a făcut la Ministerul Justiției o evaluare în cadrul instanțelor pentru a se stabili dacă sunt lucruri de schimbat la un an de la intrarea în vigoare a procedurii civile și că există este deja în Parlament un proiect de act normativ care încearcă să înlăture „forme fără fond”, dând ca exemplu încuviințarea executării silite.

„Am căutat nu neapărat să alocăm tot timpul resurse în sistem, ci să vedem dacă resursele din sistem nu sunt întotdeauna bine gestionate datorită unor incidente normative. Am ajuns la una dintre concluzii că trebuie să eliminăm anumite proceduri pe care le-am considerat cu toți că nu aduc neapărat un beneficiu și sper ca în scurt timp în Parlament să treacă acest proiect în așa fel încât să putem degreva instanțele de o activitate care nu ajuta la nimic aproape și ținea ocupați judecătorii cu chestiuni de formă fără a avea răgazul de a se apleca asupra chestiunilor de viață care ne dau de cele mai multe ori bătăi de cap”, a susținut Cazanciuc.

Referitor la viitorul Tribunal Comercial din București, ministrul Justiției a explicat că în prezent are loc procedura de achiziție a unui sediu și că speră ca de la 1 septembrie să poată fi funcțional și să vină cu proceduri care să permită o soluționare în cât mai scurt timp a unei cauze.

„Avem un interes comun: de a dezvolta România. Această dezvoltare a țării nu poate fi făcută decât prin dialog între mediul de afaceri împreună cu administrația. Din păcate am avut în ultimii ani unele conflicte între administrație și mediul de afaceri, spunând poate uneori cu ușurință că administrația este cea care îngreunează, împovărează dezvoltarea societății. Am făcut o oarecare reformă și ne-am dat seama că în momentul de față nu avem întotdeauna cei mai buni funcționari, pentru că cei buni au plecat, care să înțeleagă nevoile reale ale mediului de afaceri și să fie în stare în acest fel să dea un răspuns corespunzător”, a mai spus el.

Cazanciuc a menționat că l-a bucurat comunicatul de joi al Coaliției pentru Dezvoltarea României de susținere a efortului de a elabora o nouă Lege a insolvenței, un dialog în acest sens fiind inițiat de Guvern acum câteva luni, reunind mai multe asociații profesionale ale oamenilor de afaceri, Camera de Comerț Româno-Americană, Româno-Germană, care o dată pe lună au dialog cu premierul și mai mulți membri ai Cabinetului.

„O parte din acești oameni au participat la procesul de elaborare a noii Legi a insolvenței și m-am bucurat să văd ieri în spațiul public că susțin efortul făcut de minister împreună cu mai mulți practicieni timp de mai bine un an de zile de a elabora o nouă Lege a insolvenței, care credem noi să răspundă cât mai bine nevoii reale din societate, de echilibru, de a nu favoriza pe unii sau pe alții”, a mai precizat ministrul.

El a subliniat că vrea să încurajeze pe orice canal posibil dialogul între mediul de afaceri și autorități. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

crestere economicajustitieRobert Cazanciuc
Comentarii (0)
Adaugă comentariu