Ce cred micii antreprenori despre eliminarea impozitului minim şi înlocuirea lui cu forfetarul

11

Impozitul minim introdus in primavara anului trecut si care pana acum a dus la inchiderea a mii de firme va fi eliminat de la 1 octombrie, urmand sa fie inlocuit din 2011 cu impozitul forfetar, insa forma in care va fi introdus acesta nu se cunoaste inca, conform declaratiilor ministrului de Finante, Sebastian Vladescu. Astfel, tot ce spera antreprenorii cu afaceri de cateva mii sau zeci de mii de euro este ca noua taxa sa nu le ia si mai multi bani decat a facut impozitul minim, scrie wall-street.ro.

“Cu toate ca introducerea impozitului minim a provocat desfiintarea a peste 200.000 de IMM-uri, a adus la bugetul de stat peste 1,1 miliarde de lei, dar se pare ca nu mai e de ajuns. Cu impozitul forfetar cred ca se va incerca taxarea societatilor in zone cu evaziune fiscala mare, greu de controlat de stat, care inregistrau pierderi financiare ani de-a randul precum hoteluri, pensiuni turistice, restaurante, baruri, firme de catering, coafura si cred ca dupa introducerea acestuia, majoritatea vor incerca sa il evite, fie lucrand la negru, fie inchizand business-urile si apucandu-se de altceva”, afirma Adrian Netea, un tanar de 22 de ani, care a lansat de curand un business prin care va importa din China textile din bambus, in special prosoape, halate de baie si lenjerie de pat.

Este foarte bine ca se scoate pentru ca pana acum te simteai frustrat ca, desi tu nu aveai vanzari si trebuia sa aduci bani de acasa ca sa dezvolti afacerea, cineva venea sa iti ia banii”, spune si Dana Laura Olteanu, fondatoarea unei firme care construieste casute de joaca pentru copii.

Majoritatea antreprenorilor cred ca perioada dintre 1 octombrie si 31 decembrie, in care nu vor fi nevoiti sa plateasca nici impozitul minim si nici vreun alt impozit care l-ar putea inlocui pe acesta, va insemna un moment de “respiro” pentru companii, in contextul in care foarte multi oameni de afaceri se plang de multimea de taxe si impozite si de instabilitatea sistemului fiscal.

Insa chiar daca s-a renuntat la un impozit care a dus la inchiderea a mii de firme, micii antreprenori nu sunt inca optimisti avand in vedere ca nu stiu cum ii va afecta impozitul forfetar ce va fi introdus din 2011.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata