Ce presupune meseria de bijutier

160

Bijutierul este un mester care realizeaza bijuterii, folosind si lucrand cu diferite materiale. In principal, bijutierul lucreaza cu metale precum aurul, argintul, platina, dar si otel, pietre pretioase (diamante, rubine, safire si smaralde), pietre dure, perle si alte materiale precum coral, lemn, material plastic.

Sarcina principala in meseria de bijutier este crearea de bijuterii, la comanda sau pornind de la propria idee creativa. La baza lucrarii se afla proiectarea modelului de bijuterie, realizata pe hartie sau folosind software CAD special pentru bijuterii. Bijutierul creeaza apoi prototipuri si modele ale bijuteriei (in ceara, metal sau rasini), pentru a verifica fezabilitatea proiectului. Modelele pot fi realizate manual, folosind masini de stereolitografie sau folosind programe moderne pentru prototipuri 3D rapide.

Bijutierul trebuie sa aleaga cu atentie materialele si pietrele pretioase pentru confectionarea colierelor, bratarilor, verighetelor, cerceilor, lanturilor, pandantivelor si a altor bijuterii. Aceasta faza este foarte importanta si delicata. Bijutierul de fapt trebuie sa verifice calitatea si autenticitatea materialelor, de exemplu pentru a se asigura ca aurul si argintul sunt pure si ca pietrele nu sunt falsuri sau imitatii, prin analize gemologice precise. Foloseste lupe, cantareste metalele cu cantare de precizie, efectueaza analize microscopice de pietre si minerale si, atunci cand este necesar, are analize chimice efectuate in laboratoare specializate pentru a identifica compozitia si impuritatile aliajelor de metale pretioase.

Dupa ce proiectul a fost aprobat si faza de proiectare incheiata, bijutierul poate continua cu crearea bijuteriei, care presupune alte procese complicate si precise. Toate aceste operatiuni sunt efectuate pe bucati metalice sau pietre extrem de mici. De aceea bijutierul lucreaza sub lampi echipate cu lentile de marire sau la microscop, pentru a asigura precizia maxima si fiabilitatea prelucrarii.

In cele din urma, bijuteria este supusa unui proces de lustruire, emailare, aurire, argintare, placare cu rodiu, in functie de ceea ce este prevazut de proiect. Produsul finit este curatat si este astfel gata sa fie vandut direct clientilor sau in bijuterii.

Alte activitati pe care bijutierul mai trebuie sa le faca sunt repararea si modificarea bijuteriilor, dar si intretinerea bijuteriilor. In functie de cererea clientului, bijutierul poate transforma structura bijuteriei, poate modifica lungimea colierelor sau latimea inelelor, poate repara inchizatorile rupte, poate regla pietre pretioase care au iesit din loc, poate da sfaturi pentru ingrijirea obiectelor pretioase si asa mai departe.

In calitate de expert in prelucrarea metalelor si pietrelor, bijutierului i se mai poate cere sa fabrice sau sa repare obiecte de valoare: argintarie, obiecte decorative pentru masa si pentru casa, obiecte de cult, dar si cupe, trofee si premii.

Principalele oportunitati de angajare sunt in atelierele specializate si in companiile din sector. Chiar daca se prezinta o diploma de absolvire a cursurilor unei scoli de arte si meserii sau curs de specialitate, la angajare se poate face evaluarea salariatului.

Cei care doresc sa devina bijutieri, cum spuneam, pot urma un curs de aurar si bijuteri la institutiile de formare profesionala. In timpul cursului, acestia studiaza caracteristicile diferitelor metale pretioase, aliaje, pietre semipretioase si materiale utilizate in bijuterii, tehnicile de prelucrare (turnare, forjare, sudare, frezare, desen etc) si invata sa foloseasca corect instrumentele si aparatele specifice unui atelier de bijuterii.

La sfarsitul cursului exista de obicei o perioada de ucenicie de 6 pana la 36 de luni, cu scopul de a capata experienta si pentru a invata sa se ocupe de clienti intr-un mod profesional.

Nu trebuie sa uitam ca instruirea unui bijutier nu se termina la sfarsitul cursului sau al uceniciei. Este important sa fii la curent cu noile tehnici de productie a bijuteriilor folosind masini de ultima generatie (tehnologie laser, tehnologie 3D etc), cu materiale inovatoare, cu tendintele de design contemporan si, mai presus de toate, sa continui experimentarea pentru a dezvolta noi colectii de bijuterii cu un stil unic.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata