Ce şanse sunt să scadă ratele cu 70%?

Băncile sunt obligate de Guvern să renunţe la propriile dobânzi în favoarea Euribor (la creditele în valută), Robor (la cele în lei) sau Libor (la cele în franci elveţieni sau dolari) fără să poată creşte marja, ceea ce înseamnă, practic, că sunt nevoite să scadă toate dobânzile, retroactiv, scrie Evenimentul.ro.

Astfel, o dobândă care până acum era calculată după formula 8% (dobânda internă a băncii) plus 2% marja băncii s-ar putea transforma în 1% (prin înlocuirea dobânzii interne a băncii cu indicele Euribor – aferent creditelor în euro) plus 2%, adică 3% pe an în loc de 10%, pentru că bancherii nu au voie să mărească marjele precizate iniţial în contractele de creditare.

Şeful Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteză, a declarat că dacă legea rămâne în forma ei actuală, în cazul în care băncile vor opera o astfel de mărire a marjei, pentru a completa diferenţa dintre Euribor, de exemplu, şi dobânda internă a băncii, orice client care va da în judecată o bancă va câştiga procesul fără probleme.

Pierderi de 900 milioane de euro

Oficialul BNR a confirmat că, în cazul înlocuirii ratelor de referinţă practicate de bănci cu indicii EURIBOR/ LIBOR/EURIBOR fără posibilitatea de a modifica marjele fixe, Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a calculat pierderi la nivel de sistem de până la 900 de milioane de euro. Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a comunicat băncilor că ar fi de acord să se menţină actualele rate la creditele cu dobânzi variabile în derulare, întrucât aplicarea formulei din ordonanţă ar duce la o scădere semnificativă a dobânzilor.

Practic, prin această abordare, ANPC introduce doar o formulă transparentă în dobânzile variabile aplicate de bănci, fără să corecteze excesele acestora prin utilizarea unor rate de referinţă discreţionare.

Clienţii pot cere modificarea contractelor

În luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune în legislaţia locală o directivă europeană, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă.

Potrivit legislaţiei actuale, băncile ar trebui să modifice până la 19 septembrie aproape toate contractele de credit încheiate cu populaţia pentru a le adapta la noile reglementări. Înainte de data limită, orice client poate solicita băncii modificarea clauzelor contractului în concordanţă cu noile reglementări, iar instituţia de credit este obligată să se conformeze în cel mai scurt timp, potrivit reprezentanţilor ANPC.

bancicomisioane bancarecomisionul de rambursare anticipatadobanzi bancareEuroborLIBOROrdonanţa de Urgenţă 50/2010ROBORscaderea dobanzilor
Comentarii (0)
Adaugă comentariu