Ce se întâmplă cu preţul locuinţelor după majorarea TVA

25

Pretul locuintelor va continua sa scada pe termen mediu, desi acum, cei interesati de achizitia de imobile trebuie sa se pregateasca pentru plata unui TVA mai mare cu 5% la notariat, dar si la serviciile agentilor imobiliari si nu numai, avertizeaza specialistii in domeniu consultati de incont.ro.

„Cu toate influentele si de la notariat si de la agentia imobiliara care te factureaza mai mult cu 5%, nu vedem o influenta in pretul final mai mare de 1-2% asa ca per ansamblu se poate considera ca este nesemnificativa in totalul valorii tranzactiei aceasta crestere a TVA”, au explicat specialistii consultati.

Potrivit lor, „exista intotdeauna o marja de negociere la preturile afisate, care poate fi cel putin intre 4 si 5%, si se mai umbla la ea si astfel influenta poate fi minora”.

Dan Negulescu, presedintele Asociatiei Profesionale a Agentilor Imobiliari din Romania (APAIR), a explicat pas cu pas pentru incont.ro cum poate sa te afecteze majorarea TVA din imobiliare.

1. La apartamentele noi cu o valoare de peste 380.000 de lei, nu se plateste TVA redus 5%, ci se platea 19% care acum a urcat insa la 24%.

2. La agentia imobiliara, TVA creste de la 19 la 24%, dar trebuie sa fii atent cum negociezi si stabileste suma fixa de la inceput, daca poti.

3. La notariat, pe grila, TVA urca la fel, cu 5%.

4. Evaluatorul are si el un tarif care e mai mare tot cu 5%.

5. In cazul in care este vorba despre un apartament vechi si este o singura vanzare la mijloc, nu se plateste TVA. Acesta se plateste doar de la a doua tranzactie cu o proprietate, Fiscul incadrandu-te atunci la categoria „dezvoltator imobiliar”.

„Problema reala a pietei imobiliare nu consta insa in majorarea TVA cu 5%, care, ca si efect in pret, cred ca rar se poate duce catre 2% in plus la valoarea finala, ci vine din faptul ca acest TVA s-a majorat pe tot lantul si potentialii cumparatori sunt confuzi si speriati si nu se gandesc sa mai faca imprumuturi ci daca nu cumva firma la care lucreaza va da faliment.

Aici este problema, in lipsa de incredere ca economia isi va mai reveni”, puncteaza seful APAIR.

Viorica Dutu, agent imobiliar la Orange Consulting, spune, la randul sau, ca asteapta alaturi de clientii pe care ii mai are ca in curand notarii sa-si mai taie din grile, asa cum au promis si in felul acesta sa nu fie un impact prea mare in pret.

Ea adauga ca nivelul chiriilor e in stagnare, iar interesul nu e deloc mare pentru scaderi, cel putin nu in acest moment.Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata