Ce trebuie să facă un administrator de bloc pentru a nu primi o amendă de 3.000 lei?

19

Administratorii de bloc ar putea primi amenzi între 500-3.000 de lei dacă nu vor să prezinte toate actele cerute de departamentele din primării care fac controlul asociațiilor de proprietari, conform unui proiect de lege depus la Senat de câțiva parlamentari PNL care modifică Legea 230/2007.

Pe 14 martie, senatorul PNL Eugen Tapu Nazare a înregistrat la Senat, în procedura de urgență, o inițiativă legislativă care modifică și completează Legea 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, în sensul introducerii obligației pentru administratorii de bloc de a prezenta documentele solicitate de organele de control din cadrul primăriilor. Neprezentarea acestor acte se va amenda cu sume de la 500 la 3.000 de lei.

Parlamentarii PNL precizează că se impune înăsprirea legislației în condițiile în care administrațiile teritoriale primesc anual sute de reclamații cu privire la posibile fapte de abuz, fraudă ori falsuri în acte ale administratorilor.

„În prezent, statisticile relevă că există peste 130.000 de asociații de proprietari la nivelul țării. În ultimii ani, în spațiul public au apărut numeroase dezbateri referitoare la abuzuri ale administratorilor, falsuri în acte, delapidări, fraude, multe dintre aceste ajungând în faza urmăririi penale sau a condamnărilor, cu grave consecințe asupra populației care este nevoită, din banii proprii, să suporte aceste fapte. Unitățile administrativ teritoriale primesc anual sute sau mii de reclamații de la membrii asociațiilor care se consideră nedreptățiți sau înșelați de administratori, motiv pentru care primăriile dispun controale pentru luarea măsurilor ce se impun. Chiar și așa, Legea 230/2007, în forma actuală, oferă posibilitatea asociațiilor de proprietari să nu prezinte la control documentele solicitate, neexistând nicio prevedere expresa care să atragă răspunderea administratorului unei asociații de proprietari pentru această faptă”, conform sursei citate.

Autoritățile care fac controale asupra acestor lucruri, fie tematic să la sesizare, sunt compartimentele pentru sprijinirea și îndrumarea asociațiilor de proprietari, din cadrul primariilor iar textul de lege propus de liberali sporește atribuțiile acestora.

Inițiativa legislativă, formulată de senatorul PNL Eugen Tapu Nazare, este semnată și de senatorii liberali Mario Ovidiu Oprea (vicelider grup Senat PNL), Siminica Mirea și Eugen Pirvulescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata