Cea mai mare criză din ultimii 28 de ani de pe litoral

2

Litoralul are probleme cu cea mai neplăcută criză de forță de muncă din ultimii 28 de ani. Foarte multe afaceri de la malul mării riscă să rămână închise la deschiderea sezonului și chiar toată vara din acest motiv.

99% dintre hotelurile și restaurantele de la malul mării au un deficit de angajați de peste 50% cu puțin înainte ca sezonul estival să înceapă, a susținut pentru profit.ro Mohammad Murad, cel mai mare investitor de pe Litoral și președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Atât de mare este lipsa de personal pe litoralul românesc, încât hotelierii nu mai găsesc cameriste nici cu un salariu net de 500 de euro la hotelurile de trei stele, plus taxe, plus mâncare, iar un bucătar bun nu acceptă un salariu mai mic de 3.000 de euro, preciează Murad.

„De disperare, o să ajungem să angajăm tractoriști pe posturile de bucătari și cameriste„, adaugă Murad.

Anca Nedea, noul director executiv al Organizației Patronale Mamaia-Constanța, din care fac parte hoteluri, cluburi, baruri, restaurante și structuri de agrement, declară că, în sezonul trecut, nu puține au fost cazurile în care cameristele din hoteluri, pentru a putea fi păstrate, au fost plătite cu 3.000 de lei net pe lună, la care s-au adăugat mâncarea și transportul.

În acest context, Murad estimează că multe dintre afacerile de pe litoral vor fi închise, iar cele care vor rămâne vor avea o calitate scăzută a serviciilor, lucru care va afecta în primul rând turiștii, în contextul în care destinațiile interne au fost mai căutate în ultimii ani.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata