Cea mai mare provocare pentru Guvern, după relaxarea fiscală, e modificarea salarizării bugetarilor, susţine premierul Ponta

21

Premierul Victor Ponta a declarat marți seara, într-o emisiune televizată, că cea mai mare provocare a Guvernului, după relaxarea fiscală, o reprezintă realizarea unui nou mod de salarizare în domeniul bugetar, lucru pe care acesta îl garantează ca și prim ministru.

Victor Ponta a reiterat măsurile fiscale aplicate de către membrii Guvernului său începând cu anul 2012, punctând că au mai rămas de realizat reducerea TVA și modificarea salarizării în domeniul bugetar.

„Ca prim-ministru în 2012 am garantat câteva lucruri — să se dea înapoi salariile bugetarilor tăiate, s-au dat, să dăm înapoi pensiile tăiate, s-au dat, să aplicăm în fiecare an indexarea, de fapt e mai mult decât e indexarea pensiilor, s-a făcut, venituri suplimentare pentru medici și pentru profesori, de anul acesta sunt intrate în vigoare, reducerea contribuțiilor de asigurări sociale, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale s-a făcut, fondurile europene de la 7% la peste 50%, suntem la 54%. A rămas reducerea TVA la 19%. Prin propunerile pe care le avem la codul fiscal eu am reținut că ne putem ține de cuvânt și cu TVA-ul, iar în plus, un lucru pe care l-am spus când am venit la guvernare, să încercăm să îndreptăm nu doar partea de salariu minim de la 675 lei cât era, acum va fi la 1 iulie 1050 și de la anul 1.200, dar și o reașezare a modului în care privim bugetarii. (…) Aici e cea mai mare provocare după relaxarea fiscală, un mod de salarizare în domeniul bugetar în care să nu mai fie plătiți toți cu salariul minim și câțiva să aibă niște salarii uriașe. Asta pot să vă garantez ca prim ministru și în 2016 pot să prezint ca și rezultat”, a spus Victor Ponta, la România TV.

Primul ministru a mai precizat că măsurile respective s-au resimțit la nivelul populației prin creșterea venitului minim garantat, dublarea alocațiilor, creșterea pensiilor, urmând să fie aplicată și reducerea TVA, acest lucru fiind singura măsura de care ar urma să beneficieze întreaga populație. El a mai afirmat că cea mai mare „prostie” făcută de Guvernul Boc și ulterior menținută de Guvernul Predoiu a reprezentat-o creșterea TVA la 24%, lucru care a dublat evaziunea fiscală.

„Măsurile respective s-au resimțit de la creșterea salariului minim la pensie, venitul minim garantat care a crescut, dublarea alocațiilor pentru 600 mii de copii, creșterea pensiilor și în momentul în care vom avea aprobate noile măsuri fiscale, așa cum la pâine am redus TVA la 9%, vom reduce și la celelalte produse alimentare tot la 9% și la toate produsele la 20%. E o creștere economică, am rezolvat lucrurile cele mai urgente care țineau de dreptate de fapt socială, dacă avem acest spațiu singura măsura care se aplică la toată lumea este reducerea TVA. Este un consens, cea mai mare prostie, nu greșeală făcută de Guvernul Boc și apoi de Guvernul Predoiu a fost această măsură abruptă de creștere la 24% și s-a dublat frauda fiscală”, a conchis Ponta. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata