Cel puțin 90 de morți, 150 de răniți în atacul sinucigaş din Kabul, Gruparea Stat Islamic a revendicat atentatul

17

Cu doar câteva zile înainte de termenul la care evacuarea Afganistanului trebuia încheiată, evenimentele au luat o turnură dramatică. O serie de explozii care au avut loc joi în apropierea aeroportului din Kabul a blocat întreaga operațiune de evacuare. Evenimentele se desfășoară cu repeziciune, însă proporția dezastrului, în termen de victime umane, crește de la un minut la altul.

Bilanțul victimelor în urma exploziilor de joi din Kabul s-a mărit la cel puțin 90 de morți, inclusiv 13 membri ai serviciilor militare americane, și 150 de răniți, a declarat, pentru CNN, un oficial de la Ministerul Sănătății din Afganistan.

Printre decedați se află atât cetățeni afgani cât și 28 de talibani, potrivit Reuters.

Într-un comunicat al Comandamentului Central al SUA. În total, 13 membri ai serviciilor militare americane au fost uciși joi, iar numărul total al răniților americani este de 18, a declarat căpitanul Bill Urban, purtător de cuvânt al CENTCOM, citat de CNN.

  Președintele Joe Biden a ieșit într-o conferință de presă la Casa Albă și a reacționat joi, după atentatul de la Kabul, cu un mesaj ferm adresat teroriștilor: „Nu vom uita, nu vom ierta, vă vom vâna și vă vom face să plătiți!”.

Pe de altă parte, el a spus că operațiunile de evacuare vor continua până la termenul stabilit, 31 august, și nu a exclus posibilitatea de a trimite forțe suplimentare în interiorul Afganistanului, dacă asta îi vor cere militarii în încercarea de a scoate cât mai mulți oameni din țară.

Drapelele în Statele Unite vor fi coborâte în bernă, iar președintele va vorbi personal cu familiile militarilor căzuți la datorie, a anunțat ulterior purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Atacurile de joi de pe aeroportul din Kabul sunt cea mai grea pierdere pentru trupele americane din Afganistan din ultimii zece ani. În august 2011, un elicopter care transporta forțe speciale americane a fost doborât de trupele talibane în Valea Tangi, la aproximativ 97 km sud-vest de Kabul. 30 soldați americani au fost uciși în acea zi.

Gruparea teroristă Stat Islamic a revendicat atentatul de la aeroportul din Kabul, scrie BBC. Anunțul a fost făcut pe contul lor media de pe canalul Telegram.

Gruparea a arătat că un atacator sinucigaș – pe care l-au identificat – a detonat o vestă cu explozivi în mijlocul trupelor americane și al afganilor de la aeroport.

De altfel şi oficialii militari americani declaraseră că principalul suspect în cazul exploziilor este aripa locală a grupării Stat Islamic.

Forțele coaliției au procedat la mai multe explozii controlate în interiorul aeroportului internațional Hamid Karzai, a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al CENTCOM american, maiorul John Rigsbee.

La începutul acestei săptămâni, secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, declara: „Dacă va fi nevoie de distrugerea unor echipamente de pe aeroportul internațional Hamid Karzai, atunci vom face acest lucru și vom face acest lucru în mod corespunzător”, dacă SUA și coaliția nu-și pot lua anumite echipamente.

Între timp, după ce au fost raportate alte explozii în apropiere de Kabul după atacul de joi, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a postat pe Twitter:

„Astăzi, seara târziu, s-au auzit explozii în interiorul aeroportului din Kabul. Exploziile au fost efectuate de forțele americane pentru a le distruge echipamentele. Locuitorii din Kabul nu ar trebui să fie îngrijorați”.

  Generalul Kenneth McKenzie, şeful Comandamentului central al armatei americane (Centcom), a declarat joi, într-o conferință de presă, că în explozia de la aeroportul din Kabul și-au pierdut viața 12 militari americani, iar 15 au fost răniți.

Din descrierea lui, atacatorul a provocat explozia în zona intrării Abbey în aeroport, unde au loc perchezițiile corporale ale celor care vor să intre în aeroport pentru a se urca în avion.

El nu a putut specifica dacă a fost un atacator sau mai mulți, dar a spus că cei care ajung la aeroport trec prin mai multe filtre de control, inclusiv ale talibanilor, cu care forțele americane se coordonează în vederea finalizării evacuării.

„Se pare că cineva a reușit să se apropie destul de mult”, a mai spus el, precizând că explozia a avut loc chiar la intrarea în aeroiport, nu în incinta acestuia.

De asemenea, gen. McKenzie a mai spus că nu se cunoaște identitatea atacatorului și că se verifică dacă atacul a fost pus la cale de gruparea ISIS-K sau de alt grup terorist.

Șeful Centcom nu a putut da amănunte despre explozia de la hotelul Baron, spunând că are loc o investigație în privința circumstanțelor în care s-a produs.

Gen. McKenzie a mai precizat că acțiunea de evacuare a Kabulului continuă așa cum a fost planificată.

  Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, condamnă ferm atacul de la Kabul, precizând că operaţiunea de evacuare va continua.

„Condamn ferm acest atac terorist îngrozitor. Prioritatea noastră rămâne evacuarea cât mai multor oameni posibil către un mediu sigur, cât mai rapid cu putinţă”, a scris Jens Stoltenberg pe Twitter.

Un martor ocular al atacului sinucigaș din apropierea aeroportului din Kabul a descris, pentru Reuters, momentul exploziei. Acesta spune că a fost o explozie „cu adevărat puternică”.

„Eram cu toții acolo și dintr-o dată a avut loc explozia. Cel puțin 400-500 de oameni erau în zona respectivă”, a spus martorul, care a precizat că printre victime sunt inclusiv soldați ale trupelor străine.

„Am cărat răniții, hainele mele sunt pline de sânge”, a mai declarat martorul.

 Pentagonul a confirmat existența unor victime în urma exploziei de la aeroport.

„Confirmăm că explozia de la Intrarea Abbey (a aeroportului din Kabul – n.r.) a fost rezultatul unui atac complex, soldat cu victime în rândul personalului american, dar și al civililor. Confirmăm, de asemenea, că a fost cel puțin încă o explozie la sau în apropiere de hotelul Baron, la mică distanță de Intrarea Abbey”, a anunțat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

 Toate intrările aeroportului au fost închise.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata