Cele mai mari cinci economii ale lumii, supravegheate mai strict de FMI

18

Fondul Monetar Internaţional a anunţat – marţi, 8 iunie,  – că va supraveghea mai strict cele mai mari cinci economii mondiale, publicând rapoarte regulate despre eventualele consecinţe ale crizelor sau dezechilibrelor lor în afara frontierelor naţionale, informează AFP.

„Rapoarte despre repercusiunile internaţionale, care vor acoperi China, Japonia, Marea Britanie, SUA şi Zona euro, sunt programate pentru viitoarele 18-24 luni”, a indicat FMI, publicându-şi propriul program de lucru semestrial.

Aceste rapoarte sunt prevăzute să apară în acelaşi timp cu cele anuale despre starea acestor economii (numite „consultaţii ale articolului IV”).

„FMI trebuie să se adapteze noilor provocări şi să se asigure că are instrumente bune pentru a evalua şi atenua riscurile care vizează stabilitatea mondială şi, când eforturile de prevenire a crizelor nu sunt suficiente, instrumente bune pentru a restaura încrederea”, a afirmat directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, citat de comunicat.

Strauss-Kahn a exprimat voinţa FMI de a cere statelor sale membre să-şi extindă mijloacele de intervenţie. El a cerut astfel consiliului de administraţie, în care sunt reprezentate 24 de ţări sau grupuri de ţări, să examineze în cursul unei reuniuni în iulie „diverse idei pentru a întări ansamblul instrumentelor de prevenire a crizei Fondului”

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata