Cele trei judecătoare care au anulat condamnarea lui Dinel Staicu, trimise în judecată

1

Judecătoarele Liliana Bădescu și Dumitrița Piciarcă de la Curtea de Apel București și Veronica Cîrstoiu, fost magistrat la aceeași instanță, au fost trimise în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului și fals intelectual, după ce acestea au admis o contestație prin care au anulat o condamnare de șapte ani de închisoare primită de omul de afaceri Dinel Staicu în dosarul fraudării Băncii Internaționale a Religiilor (BIR).

Ca un element de noutate, procurorii solicită instanței ca, pe lângă condamnare, cele trei judecătoare să fie obligate la plata sumei de 18 milioane de lei, reprezentând prejudiciul creat de Dinel Staicu Băncii Internaționale a Religiilor, prejudiciu care nu a mai fost plătit ca urmare a admiterii acelei contestații în anulare.

Potrivit unui comunicat al DNA, la data de 22 februarie 2012, cele trei judecătoare de la Curtea de Apel București — Secția I Penală au falsificat, cu prilejul redactării, decizia penală nr. 381/22.02.2012, pronunțată în dosarul nr. 9972/2/2011.

Decizia viza admiterea contestației în anulare depuse de Dinel Nuțu (fost Staicu) față de o hotărâre prin care, anterior, un alt complet al aceleiași instanțe îl condamnase definitiv la 7 ani închisoare.

Anchetatorii susțin că falsificarea s-a realizat prin: atestarea unor fapte și împrejurări necorespunzătoare adevărului constând în aceea că au consemnat, în mod nereal, că obiectul tuturor dosarelor penale luate în considerare la invocarea autorității de lucru judecat a avut la bază aceeași sesizare, cu același conținut, aceeași situație de fapt (cesiune de creanțe și obținerea de credite), același prejudiciu (107.175.372.000 lei, respectiv 80.536.563.000 lei), aceleași părți, aceleași societăți comerciale, același probatoriu, aceeași parte civilă (Banca Internațională a Religiilor SA).

De asemenea, judecătoarele și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin aceea că au desființat, în mod ilegal, trei hotărâri judecătorești și au anulat mandatul de executare a pedepsei de 7 ani închisoare emis pe numele lui Dinel Staicu.

Acest lucru a avut drept consecință obținerea unui folos necuvenit de către Dinel Staicu, prin exonerarea de executare a unei pedepse privative de libertate și de plata despăgubirilor civile în cuantum de 18.839.684 lei către Banca Internațională a Religiilor SA, prin lichidator judiciar.

DNA detaliază modul în care cele trei judecătoare au anulat nelegal condamnarea lui Dinel Staicu.

Astfel, în anul 2006, Dinel Staicu a fost trimis în judecată pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, constând în aceea că, în perioada iulie 1999 — februarie 2000, Banca Internațională a Religiilor, prin nouă sucursale ale sale, a cesionat creanțe în valoare de 10.678.612 lei unui grup de 11 firme din municipiul Craiova și a acordat credite pe termen scurt sub formă de linii de credit în valoare de 8.053.561 lei, cu încălcarea legii și a normelor de creditare, beneficiarul acestora fiind Dinel Staicu, asociat/administrator al firmelor din grup.

În urma judecării acestei cauze, în anul 2011, Curtea de Apel București l-a condamnat pe Dinel Staicu la 7 ani închisoare, menținând și obligarea în solidar a coinculpaților la plata despăgubirilor civile.

Din acest dosar a fost disjuns un alt dosar, în care Dinel Staicu a fost trimis în judecată în anul 2008 pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice și asocierea pentru săvârșirea de infracțiuni, reținându-se că, în perioada august 2000 — iulie 2001, alături de alți 9 inculpați, a prejudiciat SNTGN Mediaș cu suma de 26.082.460 lei, această cauză aflându-se, în prezent, în curs de judecată.

Pe de altă parte, din cele două dosare, procurorii au disjuns alte cauze, în care s-au efectuat acte premergătoare, finalizate prin soluții de neîncepere a urmăririi penale, aceste soluții fiind menținute de Curtea de Apel Craiova.

La data de 28 aprilie 2011, Dinel Staicu a început executarea pedepsei de 7 ani închisoare, dispusă prin decizia penală nr. 741/R/4.04.2011 a Curții de Apel București.

Pe 2 mai 2011, Dinel Staicu a formulat contestație în anularea deciziei penale prin care a fost condamnat la 7 ani închisoare, contestație care a fost respinsă de Curtea de Apel București ca fiind inadmisibilă.

La data de 18 august 2011, el a formulat o nouă contestație în anulare împotriva aceleiași decizii, invocând autoritatea de lucru judecat a deciziei penale nr. 1057/27.09.2010 a Curții de Apel Craiova, dar și-a retras contestația.

Ulterior, la data de 23 noiembrie 2011, Dinel Staicu a depus o a treia cerere de contestație în anulare la Curtea de Apel București, în care a invocat autoritatea de lucru judecat a aceleiași decizii penale nr. 1057/27.09.2010 a Curții de Apel Craiova.

Cauza a fost repartizată completului de judecată format din cele trei judecătoare, care, la termenul din 1 februarie 2012, au respins contestația în anulare ca fiind tardiv formulată, însă la termenul de judecată din 22 februarie 2012 au admis contestația în anulare împotriva deciziei penale nr.741/04.04.2011 a Curții de Apel București, desființând în parte această decizie, cu motivarea că există autoritate de lucru judecat și au anulat mandatul de executare a pedepsei de 7 ani închisoare, dispunând punerea în libertate a contestatorului.

„Cu alte cuvinte, cele trei judecătoare au considerat că, anterior pronunțării definitive a pedepsei de condamnare a lui Dinel Staicu de către Curtea de Apel București, o altă instanță de judecată, respectiv Curtea de Apel Craiova, ar fi pronunțat o decizie opusă, așadar favorabilă condamnatului, pentru aceleași fapte. Hotărârile judecătorești ale celor două instanțe (Curtea de Apel București și Curtea de Apel Craiova ) nu privesc aceeași faptă”, susțin procurorii.

Astfel, hotărârea judecătorească a Curții de Apel Craiova a avut ca obiect o procedură de contestare a legalității și temeiniciei unei rezoluții prin care s-a dispus, cu referire la Dinel Staicu, neînceperea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, asocierea pentru săvârșirea de infracțiuni și spălare de bani; iar hotărârea judecătorească a Curții de Apel București a avut ca obiect judecarea cauzei în care, printre alții, Dinel Staicu a fost trimis în judecată pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator, până la concurența sumei de 18.839.684 lei, asupra unor bunuri și conturi bancare aparținând celor trei judecătoare, după cum urmează: Veronica Cîrstoiu — conturi bancare pe care este titulară, două apartamente, două terenuri intravilane în suprafață de peste 3.000 mp și un teren extravilan de 1.800 mp; Dumitrița Piciarcă — conturi bancare pe care este titulară, apartament și două imobile aflate în coproprietate; Liliana Bădescu — autoturism marca VW Touareg și un apartament.

Dosarul se va judeca la Curtea de Apel București. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata