Christine Lagarde cere investiţii de 6.000 de miliarde de dolari în infrastructură, pentru stimularea creşterii economiei mondiale

Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, a avertizat joi, 2 octombrie, că ritmul de creștere al economiei mondiale este mai slab decât s-a estimat anterior și a cerut investiții de 6.000 de miliarde de dolari pentru îmbunătățirea infrastructurii pe plan mondial, în următorii 15 ani, transmit Xinhua și Kyodo.

Avertismentul vine înaintea reuniunii de săptămâna viitoare a FMI și a Băncii Mondiale și a publicării raportului ‘World Economic Outlook’, când FMI și-ar putea reduce prognozele economice, susțin analiștii. Conform celor mai recente estimări ale Fondului, datând din luna iulie, economia mondială ar urma să crească cu 3,4% în acest an și cu 4% în 2015.

‘Economia mondială este mai slabă decât a proiectat FMI în urmă cu șase luni. Există o anume redresare economică dar tendința nu este suficientă pentru a face față diverselor dificultăți înregistrate pe plan mondial. pentru 2015 ne așteptăm doar la o creștere modestă’, a declarat Christine Lagarde.

În economiile avansate, nivelul banilor alocați pentru proiecte publice a scăzut iar infrastructura a devenit din ce în ce mai învechită, a explicat oficialul FMI, avertizând asupra riscurilor geopolitice în urma crizei ucrainene, a turbulențelor din Orientul Mijlociu și ‘din unele părți din Asia’ — o aluzie clară la evenimentele din Hong Kong.

În economiile avansate, cea mai solidă redresare ar urmă să se înregistreze în SUA și Marea Britanie, un avans modest în japonia iar cea mai slabă redresare în zona euro. Statele emergente și cele în curs de dezvoltare vor continua să fie motorul de creștere al economiei mondiale, dar într-un ritm mai lent decât înainte, a afirmat Christine Lagarde.

‘La șase ani după începerea crizei, vedem o continuare a slăbiciunii economiei mondiale’, a adăugat directorul general al Fondului Monetar Internațional. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Christine Lagardeeconomie mondialainfrastructura
Comentarii (0)
Adaugă comentariu