Cioceanu (Bio-România): Bugetul economiei româneşti nu va avea de suferit prin introducerea TVA Verde la produsele bio

8

Bugetul economiei românești nu va avea de suferit prin introducerea TVA Verde la produsele ecologice deoarece colectarea TVA este extrem de mică pentru că mare parte din produse sunt exportate, a declarat, marți, președintele Bio-România, Marian Cioceanu, la o dezbatere privind reducerea TVA la produsele ecologice.

„Vrem ca alimentele de bază certificate bio să aibă TVA zero, cele aflate în conversie TVA 3%, iar cele naturale, respectiv cele care folosesc materie primă convențională, însă procesarea se face fără chimicale, să aibă o cotă de 9%. Pentru alimentele actuale care sunt fabricate din produse agricole convenționale, iar în procesarea lor se folosesc aditivi chimici, TVA să rămână 24%. Consider că bugetul economiei românești nu va avea de suferit prin introducerea TVA Verde la produsele ecologice deoarece colectarea TVA este extrem de mică pentru că mare parte sunt exportate ca materii prime, iar la export TVA este 0%”, a spus Cioceanu.

Acesta consideră că unele alimente, care sunt extrem de periculoase pentru sănătate, ar trebui să fie suprataxate cu o cotă mai mare de 24%, în special cele care conțin mai mulți aditivi alimentari.

„Unele alimente care sunt extrem de periculoase pentru sănătate trebuie să fie suprataxate cu o cotă mai mare de 24%. De exemplu, mă refer la alimentele care conțin mai mult de trei E-uri și care pot favoriza apariția unor boli de nutriție grave. Prin noua grilă de TVA Verde 99% din alimentele actuale vor rămâne cu TVA de 24%”, a spus președintele Bio-România.

Potrivit sursei citate, marele avantaj pe care îl are România este că nivelul TVA la mâncare este acum foarte mare, iar ulterior va scădea pentru alimentele sănătoase.

„Marele avantaj pe care îl are România, dar și țările din estul Europei este că TVA la mâncare este foarte mare și va scădea pentru alimentele sănătoase. În Anglia, Franța sau Germania, unde toate alimentele au TVA 3-5% vor genera costuri sociale mari, pentru că aproximativ 90% din alimente vor trebui să suporte o cotă de TVA majorată semnificativ”, a afirmat Cioceanu.

Principiul TVA Verde a fost gândit de Comisia Europeană pentru a fi aplicat tuturor bunurilor de consum și serviciilor, nu numai alimentelor, fiind schimbat fundamental și criteriul calculării cotei de TVA.

„Modelul economic actual, dar care nu este practicat în România, are principiul următor pe TVA: produsele de strictă necesitate TVA mic, produse de lux TVA mare. La TVA Verde principiul este poluatorul plătește. Astfel, unele alimente vor avea TVA 50% și unele automobile vor avea TVA 0%”, a adăugat Cioceanu.

Studiul finanțat de Uniunea Europeană prin care se propune implementarea TVA Verde a stabilit formule precise de calcul al acestui impozit ținând cont de amprenta de carbon a fiecărui produs, de durata de viață a produsului, de utilizarea resurselor neregenerabile, de costurile cu distrugerea sau reciclarea produselor după utilizare.

Un exemplu ar fi banala pungă de plastic, care ar putea avea TVA 300%, iar o sacoșă de bumbac bio 0% TVA.

Pentru introducerea TVA Verde asociația Bio-România a lansat marți o petiție online, care poate fi semnată de oricine dorește să susțină această măsură pe site-ul Bio-România.

Institutul Social Democrat’ Ovidiu Șincai’ în parteneriat cu Asociația Bio-România organizează marți, la Palatul Parlamentului, o dezbatere cu tema: ‘Dezvoltarea Durabilă a Europei — Goethe Project — TVA verde în agricultură și alimentație”‘. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata