Cioloş: Au existat disfuncţionalităţi în programul Ro-Net; până la finele anului toate localităţile propuse vor avea internet

25

Programul Ro-Net s-a derulat cu unele disfuncționalități, dar până la sfârșitul acestui an toate cele 750 de localități din mediul rural incluse în program vor avea acces la internet, a declarat, vineri, premierul Dacian Cioloș, la finalul întâlnirii cu ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Marius Bostan.

„Am avut o întâlnire cu conducerea Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, am trecut în revistă prioritățile pe care și le-a stabilit până la sfârșitul anului. Am discutat de îmbunătățirea guvernanței corporatiste în companiile care sunt în subordinea Ministerului Comunicațiilor. Am discutat și despre programul Ro-Net. E vorba despre internet la sate. Avem și am avut bani în continuare, bani din fonduri europene.

În exercițiul financiar 2007-2013 au fost cheltuiți foarte puțini. Au existat disfuncționalități în anumite secțiuni. Este vorba despre 750 de localități care ar putea beneficia de internet la sate. Din ce s-a făcut până acum, avem 90 de proiecte care sunt în curs de finalizare și ne fixăm ca obiectiv să finalizăm tot acest proces și să reușim să cablăm toate localitățile. S-au blocat aceste proiecte mai ales pe circuitul de avizare. Sunt autorități locale care au demarat zeci de avize pe acest proiect’, a afirmat primul ministru, la sfârșitul întâlnirii de la MCSI.

Cioloș a menționat, totodată, că pe lista discuțiilor de la sediul MCSI s-a aflat și Strategia Națională pentru Agenda Digitală.

„Am discutat apoi despre Agenda Digitală care este o prioritate pentru România și pentru orice guvern. Sunt sisteme, platforme informatice pentru mai multe ministere care furnizează servicii publice, cum ar fi la Ministerul Educației, Ministerul Muncii, Ministerul Culturii pentru care vrem investiții din fonduri europene. Am avut o discuție despre sistemul de securitate cibernetică, unde România are încă slăbiciuni. O să vedem ce măsuri putem lua în acest an pe acest domeniu’, a spus Dacian Cioloș.

Demararea proiectului Ro-Net, cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în valoare totală de 377,8 milioane de lei, din care asistența financiară nerambursabilă /FEDR/ de 252,28 milioane lei, a fost anunțată la jumătatea lunii ianuarie 2015, de către ministerul de resort.

Rețeaua de distribuție ar urma să aibă o lungime de aproape 4.900 de kilometri și ar fi trebuit să se finalizeze în decembrie 2015.

Cei doi operatori desemnați să implementeze proiectul până la 31 decembrie 2015, în urma licitației organizate de MSI, sunt Telekom Communications și Telekom Mobile.

La începutul lunii noiembrie 2014, Comisia Europeană a aprobat contribuția financiară pentru proiectul Ro-Net, în valoare de aproximativ 85,6 milioane de euro, prin care 783 de localități identificate ca ‘zone albe’ vor beneficia de internet broadband. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata