Cioloş: Decizia organizării alegerilor locale în două tururi trebuie luată în Parlament

1

Premierul Dacian Cioloş a declarat luni, 1 februarie, după discuţiile avute cu liderii partidelor parlamentare, că decizia organizării alegerilor locale în două tururi de scrutin trebuie luată în Parlament şi că Guvernul e gata să sprijine un astfel de demers.

„Am vrut să am această discuţie cu toate partidele, o consultare informală, pentru a vedea cum se poziţionează în Parlament partidele, pentru că această temă este una eminamente politică. Este o temă pe care o majoritate clară a avut o înţelegere în Parlament în urmă cu un an de zile când s-au luat decizii într-un context mai larg. (…) Există în faţa Guvernului trei posibilităţi, în ideea în care Guvernul susţine ideea, punctul de vedere de a relua discuţia pe alegerea primarilor în două tururi, dar aşa cum am spus, decizia fiind una politică, ea trebuie într-un fel sau altul asumată în Parlament. Guvernul, singur, nu poate să decidă pe un astfel de subiect şi nici nu cred că este cazul ca Guvernul să tranşeze pe acest subiect. Însă Guvernul ar putea ajuta în acest proces de luare a deciziei în măsura în care în Parlament ar exista o majoritate care să repună în discuţie alegerea primarilor şi să se revină la alegerea primarilor în două tururi”, a afirmat Cioloş la Palatul Victoria.

Premierul a menţionat cele trei posibilităţi pe care le are Guvernul în acest moment, subliniind însă că varianta emiterii unei ordonanţe de urgenţă sau a asumării răspunderii prezintă „riscuri foarte mari”.

„Ar exista în faţa Guvernului posibilitatea de a veni cu o ordonanţă de urgenţă sau cu asumarea răspunderii sau chiar cu susţinerea unui proiect de lege în această direcţie. Am constatat astăzi că majorităţile sunt foarte volatile în Parlament şi, oricum, nu există o majoritate clară, care să susţină revenirea acum, pentru aceste alegeri, la două tururi pentru primari. Pe de altă parte, am constatat că partidele nu sunt împotriva ideii de a relua discuţia privind sistemul electoral şi pentru primari, dar şi pentru preşedinţii de CJ, însă o majoritate a partidelor preferă ca această discuţie să nu aibă loc acum, tocmai pentru a asigura predictibilitate şi credibilitate pentru organizarea alegerilor din acest an, însă ar fi dispuse să reia această discuţie pentru următoarele alegeri. (…) În aceste condiţii, date fiind şi constrângeri constituţionale care stau în faţa Guvernului, dacă s-ar merge pe o ordonanţă de urgenţă sau pe asumarea răspunderii constat că o astfel de abordare din partea Guvernului (…) are riscuri foarte mari, ca ele să fie o acţiune în forţă din partea Guvernului fără ca această acţiune să se materializeze în Parlament printr-o susţinere”, a explicat premierul.

În opinia sa, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului „poate să fie respinsă în Parlament într-un timp foarte scurt” şi „la fel o asumare a răspunderii pe acest subiect”, în condiţiile în care nu există o majoritate în Legislativ.

Cioloş a amintit că există două proiecte de lege în Parlament care tratează revenirea la alegerile locale în două tururi.

„Dacă se constituie o majoritate care să susţină aceste proiecte de legi — pentru că înţeleg că sunt încă discuţii între unele partide despre modul cum s-ar putea poziţiona — acolo (în Parlament — n.r.) este locul cel mai propice pentru ca aceste proiecte să fie adoptate şi aici, sigur, Guvernul poate să acorde un aviz favorabil pe astfel de proiecte de legi. Dar dezbaterea şi decizia, oricum am lua-o, în cele din urmă tot în Parlament trebuie să aibă loc”, a subliniat şeful Executivului.
Prim-ministrul a avertizat totodată că nu acceptă ca Guvernul „să fie folosit ca şi instrument de oricare partid pentru a-şi atinge obiectivele strict de partid”.

„Am fost de acord să avem această discuţie, dar nu pentru ca Guvernul să devină instrumentul niciunui partid, nici a celor care sunt împotriva modificării legii, nici a celor care vor modificarea legii”, a spus Dacian Cioloş. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata