Clopotniţa bisericii din Hilişeu Horia, unică în România, riscă să se prăbuşească

8

Unul dintre cele mai valoroase monumente istorice din judeţul Botoşani se află într-o avansată stare de degradare, ca urmare a lipsei unor intervenţii la structura de rezistenţă a acestuia. Este vorba de clopotniţa Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Hilişeu Crişan, care, prin arhitectura sa, este unică în România, dar şi în Europa.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, care este inclusă pe lista monumentelor istorice, e deschisă credincioşilor doar o dată pe an, pe 15 august, când este hramul acesteia. În restul anului, preotul slujeşte la biserica mare din localitate.

Construcţia, care datează de la 1832, este realizată din piatră de temelie, în care sunt sculptate chipul Mântuitorului între doi îngeri, iar în dreapta şi în stânga, pe coama zidurilor, cei 12 apostoli. Clopotniţa reprezintă poarta de intrare în curtea bisericii de lemn, care datează de la 1902 şi care a fost construită de boierul Vasile Curt.

Protopopul de Dorohoi, preotul Stelian Ciurciun, atrage atenţia asupra necesităţii intervenţiei urgente pentru reabilitarea zidului de susţinere a clopotniţei şi a statuilor.

‘Zidul care susţine statuile are probleme şi are nevoie de intervenţie de urgenţă. O parte din cărămizi au început să cadă, din cauza ploilor şi infiltraţiilor de apă. Există şi riscul ca statuile să cadă. Primăria a făcut nişte intervenţii, dar nu sunt de durată’, a declarat părintele Ciurciun.

Totodată, acesta consideră absolut necesară intervenţia la restaurarea mormântului ctitorii, aflat în biserica de lemn.

‘La mormânt, e un ansamblu de statuete valoroase care necesită intervenţie. Mormântul este înclinat în acest moment. Probabil s-au prăbuşit bolţile în interior, iar din pricina asta există riscul ca el să se prăbuşească’, a adăugat Stelian Ciurciun.

Potrivit Monografiei Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, clopotniţa este fondată de soţia boierului care a ridicat biserica, Ana Curt.

Monumentul este un amestec de elemente catolice şi ortodoxe, care o fac unică în Europă.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” este construită pe un schit vechi de călugăriţe, care a funcţionat în mijlocul unei păduri. Biserica se află, acum, pe un deal, între Hilişeu Horia şi Hilişeu Crişan, la circa doi kilometri distanţă de fiecare sat, în apropiere de pădurea „Călugăriţa”. În acest cătun mai sunt astăzi doar trei case, dintre care doar două sunt locuite. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata