Comisia Europeană va purta discuţii cu Minskul pentru țara de origine a migranților blocați la frontiera dintre Belarus şi Polonia.

30

Un purtător de cuvânt al executivului european,  a informat că Comisia Europeană „va purta discuţii tehnice despre repatrieri cu Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite, cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie şi cu Belarus”, potrivit afp.com.

Astfel, „Belarus trebuie să acorde acces la ajutorul umanitar şi să ofere adăpost migranţilor  în ţară”, a reiterat acesta, completând că președinteele Comisiei, Ursula von der Leyen, „şi-a continuat contactele” cu cei 27 pe această temă.

Minskul a informat că a obținut organizarea de negocieri

În acest sens, Minskul a informat miercuri că a obţinut organizarea de „negocieri” cu Bruxellesul pentru soluţionarea crizei migratorii în curs la frontierele UE, după o discuţie telefonică între preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko şi cancelarul german Angela Merkel.

Cei doi au căzut de acord că „problema în ansamblul său se ridică la nivelul Belarus-UE şi că responsabili desemnaţi de fiecare dintre părţi vor întreprinde imediat negocieri”, conform preşedinţiei belaruse.

„În acest context va fi studiată dorinţa refugiaţilor de a ajunge în Germania”, a continuat biroul de presă al preşedinţiei belaruse într-un comunicat.

Însă, anunţul a fost imediat nuanţat de Berlin, care s-a referit doar la cooperarea dintre Minsk şi UE pentru a oferi ajutor umanitar şi „opţiuni de repatriere pentru cei în cauză”, în cooperare cu ONU şi UE.

Câteva mii de migranţi, în principal originari din Orientul Mijlociu, sunt blocaţi de zile întregi la temperaturi scăzute de-a lungul frontierei poloneze, pe partea belarusă, în speranţa de a putea intra în UE, reamintește sursa menționată.

UE este alături de Polonia în privința migranților de la frontiera cu Belarus

În prezent, criza s-a amplificat miercuri, când liderii Uniunii Europene au trecut peste disputele cu Polonia, exprimându-și solidaritatea față de eforturile acestei țări de a-i ține pe migranți la distanță. Polonia a mobilizat mii de soldați în jurul unui gard de sârmă ghimpată care marchează frontiera cu Belarus, iar Lituania a declarat stare de urgență, a scris New York Times.

În contextul socialo-umanitar, migranții, mai ales din Orientul Mijlociu, s-au refugiat în Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, dar nu vor să rămână acolo. Ei speră să poată trece frontiera în Polonia sau în Lituania, două state membre ale UE, sperând totodată să primească azil în cadrul organizației sau pur și simplu să se stabilească acolo.

În opinia oficialilor occidentali, numărul crescând de oameni adunați la frontiere este orchestrat de Aleksandr G. Lukașenko, președintele-dictator din Belarus. Ei afirmă că președintele a mărit numărul persoanelor care vin să se refugieze în țara sa, după care i-a orientat spre vest, spre Uniunea Europeană.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata