Companiile autorizate de ASF să vândă polițe RCA au mărit prețurile cu 300%, deși daunalitatea anuală este de 27%

6

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România /UNTRR/ consideră sectorul RCA din România unul în care concurența este substanțial restrânsă, iar cele numai nouă companii de asigurări autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară /ASF/ pe această piață au mărit prețurile cu 300% anual, deși daunalitatea anuală este de 27%.

Potrivit unui comunicat de presă al transportatorilor rutieri, transmis, joi, UNTRR a sesizat președintele României, Guvernul României, Ministerul Finanțelor Publice, ASF, Consiliul Concurenței și a informat Ministerul Transporturilor cu privire la colapsul iminent al pieței asigurărilor RCA, solicitând, totodată, instituirea controlului prețurilor

‘În ultimul an, primele RCA au crescut cu peste 300% în industria transporturilor rutiere. Această creștere și perspectiva de continuare a creșterii în același ritm nu este justificată de nivelul de daunalitate RCA, de 27% peste primele încasate. Dacă în anul 2012, costul mediu cu o asigurare RCA era pentru un autovehicul de transport mărfuri pe 12 luni, care efectua transporturi rutiere internaționale, de 1.200 lei, în 2014 a ajuns la 4.000 de lei, în 2015 la 15.000 de lei, anul viitor ne așteptăm să atingă nivelul minim de 60.000 de lei, iar în maximum 5 ani să depășească valoarea celor mai scumpe autovehicule noi — peste 96.000 euro’, notează reprezentanții UNTRR.

Potrivit Legii Concurenței nr. 21/1996, republicată, prețurile produselor și tarifele serviciilor și lucrărilor se determină în mod liber prin concurență, pe baza cererii și ofertei. Totodată, sunt interzise orice înțelegeri exprese sau tacite între agenții economici, ori asociațiile de agenți economici care au ca obiect sau au ca efect restrângerea, împiedicarea ori denaturarea concurenței pe piața românească sau pe o parte a acesteia.

Asigurarea RCA-carte verde este o asigurare obligatorie pentru toate autovehiculele care circulă pe drumurile publice, din România sau din orice altă țară semnatară a Sistemului Carte Verde. O asigurare obligatorie prin lege nu trebuie să te oblige la faliment sau la imposibilitatea de a plăti valori RCA egale cu valoarea autovehiculului asigurat.

‘Considerăm că aceste evoluții recente ale costurilor la asigurările RCA afectează grav mediul concurențial din România și ne exprimăm îngrijorarea privind direcția către care se îndreaptă costurile asigurărilor RCA. Având în vedere că piața liberă RCA este în pragul colapsului în România, solicităm ca potrivit art. 4, pct. 2 din Legea nr. 21/1996, republicată, Guvernul cu avizul Consiliului Concurenței și prin ASF să instituie controlul prețurilor, întrucât prețurile nu se mai stabilesc în mod liber, pe baza cererii și ofertei’, afirmă, în comunicatul citat, Radu Dinescu, secretar general al UNTRR.

Conform datelor oficiale, în industria transporturilor rutiere din România sunt implicate peste 33.000 firme de transport mărfuri și persoane, care operează aproape 200.000 de autovehicule licențiate de transport marfă de peste 3,5 tone și de transport persoane de peste 1+8 locuri, angajând peste 400.000 de oameni.

‘La 1 ianuarie 2016 aplicarea directivei Solvency II și situația din piața românească RCA, după falimentul Astra Asigurări, creștere de la 1% la 5% a contribuției către Fondul de Garantare, vor conduce la o nouă majorare a prețurilor RCA, care nu mai poate fi acceptată! Guvernul nu trebuie să aștepte producerea unei catastrofe, ci trebuie să intervină pentru limitarea valorilor asigurărilor RCA/carte verde la maximum 5.000 de lei pe 12 luni pentru autovehiculele comerciale de mărfuri și persoane care fac transporturi rutiere internaționale, la maximum 2.000 lei pe 12 luni pentru autovehiculele de transport public local și la maximum 300 lei pe 12 luni pentru autoturisme. Consiliul Concurentei nu poate avea opinii decât legate de o piață liberă, ar fi bine să se preocupe să fie și funcțională. Când piața liberă nu mai funcționează, solicităm măsuri proactive și nu reactive! Solicităm corecții înainte să fie prea târziu!’, atenționează Uniunea Transportatorilor Rutieri din România.

UNTRR este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în anul 1990 pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând, de la înființare până în prezent, peste 14.000 de membri — operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.

La această oră este în plină desfășurare, în Piața Victoriei, un protest de amploare al transportatorilor. Mitingul este organizat de Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), împreună cu Federația Operatorilor Români de Transport (FORT), Asociația Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002), Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale (ARTRI), Asociația Națională a Transportatorilor și Taximetriștilor Independenți (ANTTI) și Asociația Operatorilor de Transport (APULUM).

Președintele FORT, Doru Marian Crac, a declarat că, în jurul orei 10.30, în zona de protest se aflau circa 4.000 de autovehicule, dar alte 4.000-5.000 de mașini erau blocate pe Centură, informație pe care reprezentanții Poliției au negat-o ulterior.

Protestatarii, care au început să se adune în Piața Victoriei de la primele ore ale dimineții, au pancarte pe care scrie ‘ASF, unde ești?”, ‘Protest scumpire”, ‘Service-uri în faliment”, ‘ASF incompetent”, ‘Astra și Carpatica — Sida și Ebola”, ‘Demisia ASF”, ‘Prima RCA ? Plata Mafia”.

Protestul a început, oficial, la ora 9,30 și urmează să se încheie la 15,00. La miting sunt așteptate aproximativ 7.000 de autobuze, autocare și taxiuri care aparțin patronatelor cu activitate în domeniul transportului public de persoane, dar și autocamioane din domeniul transporturilor de marfă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata