Concluziile grupului de experţi european pentru sectorul laptelui, discutate în Consiliul AGRI

17

Reuniunea miniştrilor europeni ai agriculturii (Consiliul AGRI), desfăşurată luni, 12 iulie, la Bruxelles – prima de la preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către Belgia – a confirmat în principiu concluziile grupului de experţi pentru analizarea instrumentelor auxiliare în perspectiva eliminării cotelor de lapte în anul 2015, a afirmat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală Dacian Cioloş.

În conferinţa de presă de la finalul reuniunii, reprezentantul CE a menţionat că raportul grupului de experţi va fi discutat din nou în Consiliul de miniştri al UE de la finalul lunii septembrie.

Ulterior, până la sfârşitul anului, executivul UE va prezenta o propunere legislativă care ar urma să autorizeze organizaţiile producătorilor să-şi negocieze în ansamblu contractele – inclusiv aspectele privind preţurile – cu distribuitorii de produse lactate.

La rândul său, ministrul belgian pentru IMM-uri, agricultură şi politicii ştiinţifice Sabine Laruelle şi-a exprimat speranţa că la nivelul Consiliului se va reuşi obţinerea unanimităţii asupra concluziilor raportului grupului de experţi.

La jumătatea lunii iunie, grupul de experţi creat la nivel european a propus încurajarea încheierii unor contracte de livrare între producători şi agenţii industriali din sectorul lactatelor, printre alte măsuri destinate limitării volatilităţii preţului laptelui în UE.

Raportul elaborat de experţii europeni recomandă ca producătorii să încheie contracte scrise de tip futures pentru a putea acoperi livrările de lapte.

Pentru a ameliora transparenţa în lanţul de aprovizionare cu produse lactate, de la producător la consumator, experţii europeni au propus dezvoltarea unor instrumente de supraveghere a preţurilor şi studierea posibilităţii publicării de informaţii despre cantităţile de lapte şi produse lactate realizate şi comercializate.

În plus, s-a propus şi luarea în considerare a unor instrumente compatibile cu regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, de exemplu crearea unei pieţe la termen a laptelui.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata