Consiliul Fiscal atenţionează că veniturile fiscale la rectificare ar putea fi supraevaluate cu 0,4-0,5% din PIB

19

Consiliul Fiscal (CF) consideră că există riscul ca veniturile fiscale, la rectificarea bugetară pe care guvernul o va aproba în această săptămână, să fie supraevaluate cu până la 0,4-0,5 la sută din Produsul Intern Brut (PIB), conform estimărilor preliminare ale CF.

‘Se desprinde un risc semnificativ ca estimările aferente unor categorii de venituri să se dovedească a fi prea optimiste. Astfel, pentru unele categorii de venituri bugetare, proiecţiile aferente semestrului II implică rate de creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior semnificativ mai mari decât cele consemnate în execuţia bugetară din semestrul I…

Pentru o parte din veniturile bugetare, îmbunătăţirea dinamicii anuale în semestrul II poate fi justificată de măsuri discreţionare (creşterea TVA, majorarea impozitelor pe proprietate, impozitarea tichetelor de masă, impozitarea veniturilor din dobânzi, etc).
Însă, în special pentru veniturile din impozitul pe profit, accize si contribuţii la asigurările sociale, estimările de venituri din a doua parte a anului par optimiste’, se arată într-un comunicat privind opinia CF referitoare la proiectul de rectificare bugetară.

În privinţa veniturilor din donaţii, Consiliul Fiscal apreciază necesară clarificarea certitudinii încasărilor acestor donaţii şi precizarea implicaţiilor economice asupra respectivilor operatori economici cu capital majoritar de stat. În plus, având în vedere că aceste donaţii nu au, prin definiţie, un caracter permanent, Consiliul Fiscal consideră că ele distorsionează imaginea de ansamblu asupra poziţiei fiscale reale.

Pe partea de cheltuieli bugetare, Consiliul Fiscal consideră în cea mai mare parte realiste proiecţiile revizuite. În opinia CF, ţinta de deficit bugetar de 6,8 la sută din PIB pentru 2010, deşi posibil de atins, comportă riscuri semnificative.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata