Consiliul Fiscal poate răspunde solicitărilor unui partid politic pentru analizarea bugetului din campania electorală

0

Noul Consiliu Fiscal poate analiza impactul financiar pe care o campanie electorală o va avea asupra bugetului, la solicitarea partidelor politice, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal şi economist şef al Raiffeisen Bank.

‘Rolul nostru nu este de a spune ‘asta este direcţia în care trebuie să mergem’. Membrii sunt desemnaţi de către instituţii independente, finanţarea se face din fonduri publice, iar criteriile sunt severe legate de compatibilitatea cu funcţia. Rolul Consiliului este acela de a realiza prognoze macro-economice realiste, monitorizarea respectării regulilor fiscale, opinii/recomandări privind politica fiscală. Vom putea fi solicitaţi de către partidele politice pentru a analiza impactul financiar al unei campanii electorale pentru buget’, a explicat Dumitru.

Potrivit acestuia, România are nevoie de o instituţie fiscală independentă pentru a elimina, printre altele, tentaţia cheltuielilor, mai cu seamă în preajma alegerilor.

‘Există tentaţia ca în preajma alegerilor să crească cheltuielile fiscale. Instituţiile fiscale independente sunt cheia eliminării acestei înclinaţii. Rolul Consiliului Fiscal în reducerea deficitelor fiscale este de a crea transparenţă prin comunicarea publică a unor informaţii obiective. Consiliul nu preia atribuţiile Guvernului’, a subliniat şeful Consiliului Fiscal.

Ionuţ Dumitru a precizat, totodată, că instituţia fiscală independentă are o contribuţie indirectă la politicile fiscale, ce pot duce la dezvoltarea unor politici fiscale pe termen mediu şi lung.

‘Important este ca acele prognoze să fie realiste. Calitatea prognozelor macro-economice este esenţială, este concluzia unui studiu european privind activitatea instituţiilor independente, gen Consiliul Fiscal’, a menţionat Dumitru.

Consiliul Fiscal a organizat, miercuri, o conferinţă cu tema ‘Poziţia finanţelor publice în România – comparaţii internaţionale’, în cadrul căreia membrii forului au prezentat responsabilităţile şi competenţele Consiliului.

Consiliul Fiscal este o autoritate independentă, compusă din cinci membri cu experienţă în domeniul politicilor macroeconomice şi bugetare, care va sprijini activitatea Guvernului şi a Parlamentului în cadrul procesului de elaborare şi derulare a politicilor fiscal-bugetare, pentru a asigura calitatea prognozelor macroeconomice care stau la baza proiecţiilor bugetare şi a politicilor fiscal-bugetare pe termen mediu şi lung.

Consiliul poate face recomandări şi în ce priveşte evoluţia gradului de îndeplinire a ţintelor trimestriale, precum şi asupra măsurilor avute în vedere de Guvern pentru corectarea eventualelor abateri, poate analiza şi elabora opinii şi recomandări cu privire la raportul semestrial privind situaţia economică şi bugetară, poate face analize şi poate elabora opinii şi recomandări, atât înainte de aprobarea de către Guvern, cât şi înainte de transmiterea către Parlament, asupra legilor bugetare anuale, a rectificărilor bugetare, cât şi asupra altor iniţiative legislative care pot avea un impact asupra volumului cheltuielilor bugetare, precum şi evaluarea conformităţii acestora cu principiile şi regulile fiscale prevăzute de lege.

Membrii Consiliului fiscal îşi exercită mandatul potrivit Legii 69/2010 şi conform acesteia nu vor solicita sau primi instrucţiuni de la autorităţile publice ori de la orice altă instituţie sau autoritate.

Preşedintele ales al Consiliului Fiscal este economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, iar vicepreşedinte Răzvan Stanca, economist principal BNR.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata