Constanţa: Arabii sunt interesaţi să investească pe litoralul românesc, însă vor reglementări legislative clare

1

Oamenii de afaceri arabi sunt interesaţi să investească în ţara noastră, însă vor ca autorităţile române să le prezinte studii de fezabilitate pentru proiecte şi, totodată, reglementări legislative „clare”, a afirmat miercuri la Constanţa ambasadorul Statului Palestina la Bucureşti, Ahmad Bader Aqel, în calitate de decan al ambasadorilor ţărilor arabe acreditaţi în ţara noastră.

El a condus o delegaţie formată din ambasadori ai ţărilor arabe la Bucureşti care a efectuat o vizită în judeţul Constanţa cu scopul dezvoltării relaţiilor bilaterale româno-arabe în privinţa investiţiilor.

„În ultimii ani a existat un progres foarte bun al relaţiilor între România şi statele arabe. În ultimul an schimbul economic între statele arabe şi România a atins trei miliarde de dolari, cu 20% mai mult. (…) Am decis să ajungem şi la autorităţile locale pentru a obţine mai multe contacte. (…) Am rugat autorităţile să vină cu studii de fezabilitate pentru anumite proiecte, să ni le transmită, iar noi să le transmitem oamenilor noştri”, a afirmat, într-o conferinţă de presă organizată la Prefectură, diplomatul palestinian.

Referitor la numărul turiştilor arabi care vizitează ţara noastră, ambasadorul a spus că nu este mare pentru că „nu există prea multă informaţie în exterior cu privire la România”, iar sistemul de acordare a vizelor este „anevoios”.

Ahmad Bader Aqel a afirmat că este încântat de staţiunea Mamaia, după ce a vizitat-o timp de câteva ore, menţionând totodată că oamenii de afaceri arabi sunt interesaţi să investească atât pe litoralul românesc, cât şi în întreaga ţară.

„Există deschidere pentru investiţii. Sunt sute de milioane de dolari gata să fie investiţi, dar investitorii doresc proiecte sigure, siguranţa investiţiilor, reglementări clare, există multe probleme pe partea legislativă românească şi trebuie rezolvate toate aceste probleme”, a declarat Ahmad Bader Aqel.

Conform acestuia, există premisele consolidării relaţiilor comerciale şi a investiţiilor în România.

„Avem toate premisele de a continua relaţiile comerciale şi investiţiile în România. (…) Noi dorim ca aceste relaţii să fie şi mai puternice. (…) Am vizitat compania de apă RAJA Constanţa şi am rămas plăcut impresionaţi de investiţiile şi de nivelul la care se lucrează acolo, motiv pentru care cred că vom avea o colaborare foarte intensă cu această companie”, a spus ambasadorul.

Prefectul judeţului Constanţa, Radu Volcinschi, a evidenţiat potenţialul pentru investiţii pe care îl are judeţul în diferite domenii de activitate.

„Ca potenţiale zone de investiţii pentru oamenii de afaceri putem vorbi despre domeniul energiei. Avem Centrala Nucleară de la Cernavodă, cu două reactoare funcţionale. Aici se poate discuta despre investiţii în reactoarele trei şi patru. În domeniul agriculturii, se pot, de asemenea, stabili relaţii durabile din punct de vedere investiţional, judeţul Constanţa având 480.000 de hectare de teren agricol, dar şi 70.000 de hectare de păşuni şi viţă-de-vie. În ceea ce priveşte turismul, şi aici putem vorbi despre un potenţial investiţional ridicat, staţiunea Mamaia, dar şi staţiunile din sudul litoralului oferind numeroase astfel de oportunităţi. După cum ştiţi, Constanţa este şi cel mai mare port la Marea Neagră, ceea ce înseamnă că şi aici putem vorbi despre un imens potenţial investiţional, fiind şi un punct foarte important pentru traficul de mărfuri către Europa, fie pe Canalul Dunăre — Marea Neagră, fie pe calea ferată sau pe cea rutieră”, a spus prefectul Radu Volcinschi.

Din delegaţia condusă de ambasadorul Palestinei în ţara noastră au făcut parte ambasadorul Regatului Arabiei Saudite, Abdulrahman I. Al Rassi, ambasadorul Irakului, Omer Ahmed Karim Berzinji, ambasadorul Sudanului, Mohamed Eltayeb Gasmalla Mudawi, şi ambasadorul Qatarului, Saad Mohamed Saad Al-Kobaisi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata