Consulul Germaniei la Sibiu: România poate deveni o ţară de turism de succes

4

Consulul Republicii Federale Germania la Sibiu, Judith Urban, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că este îndrăgostită de frumusețile din toată România, nu doar din Transilvania, iar țara noastră are „toate componentele pentru a deveni o țară de turism de succes”.

Ea spune că nu oboseşte niciodată în călătoriile sale prin ţară şi că nu s-a săturat să admire locurile descoperite în cei şapte ani de când e aici.

Aflată la cea de a doua misiune diplomatică în România, după ce a descoperit Bucureştiul, Judith Urban, conduce din ianuarie, Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu, un oraş pe care îl aseamănă cu oricare din marile oraşe din Europa Centrală, în care, în ciuda moştenirii culturale nemţeşti, poate fi savurată şi atmosfera cochetă a micilor oraşe italieneşti.

Cu o fiică de 18 ani care urmează şcoala în România, un soţ care realizează o lucrare ştiinţifică despre România şi Germania, Judith Urban a avut ocazia să cunoască o parte din România, încă de înainte de a veni aici. Aflată în misiune în Iordania, Judith Urban a savurat zacusca, salata de vinete şi sarmalele româneşti, pe care şi acum le recomandă celor care nu le-au încercat încă. Pentru diplomatul german, în Transilvania te poţi bucura nu doar de salba unică de biserici fortificate săseşti sau de Munţii Făgăraş, ci şi de oraşe întregi care se dezvoltă într-un ritm surprinzător, nu doar cultural, ci şi economic, datorită extinderii companiilor germane.

AGERPRES: Ce impresie v-a făcut România prima dată când aţi ajuns aici?

Judith Urban: Am ajuns prima dată în 2002 şi îmi amintesc de prima oară când am ajuns la Sibiu. Era iarnă, foarte frig şi seara când am ieşit în Piaţa Mare din Sibiu, cădea încet zăpada, m-am uitat împrejur şi mi-am zis: „Doamne, ce oraş frumos este acesta! Ce potenţial are oraşul acesta!” În anii următori, am revenit aici de mai multe ori, în vizite oficiale şi astfel am observat că se mişcă lucrurile. Au fost pregătirile pentru anul 2007, anul Capitalei Culturale Europene. După cinci ani petrecuţi în Orientul Apropiat, m-am întors pentru a căuta o locuinţă, pentru următoarea misiune. Atunci, m-am plimbat prin oraş şi am fost foarte plăcut surprinsă să văd cât de frumos se prezintă oraşul.

Oraşul nu trebuie să se ascundă, este comparabil cu alte oraşe din Europa Centrală. Înainte mergeam cu multă plăcere prin Piaţa Mică, prin Piaţa Mare, Piaţa Huet, între timp, trebuie să spun că Oraşul de Jos, când mergi pe străduţele acelea, arată ca şi cum mergi pe undeva, prin Italia, printr-un orăşel cu buticuri, cu cafenele mici, foarte frumos. Noi avem noroc că putem trăi aici, într-un oraş cu o asemenea calitate înaltă a vieţii.

Chiar zilele trecute am vrut neapărat să îl opresc pe domnul Constantin Chiriac (n.r. directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu), după ce l-am văzut la „Oidip”, un spectacol extraordinar, l-am felicitat pentru Festivalul Internaţional de Teatru, ediţia din acest an. În prima seară a festivalului, am avut o vizită de la Roma şi am stat cu doamna în Piaţa Mare şi ascultam muzica, pe urmă am văzut spectacolul de teatru, iar la final, jocurile de artificii, iar oaspetele meu a spus: „Noi nu vă putem primi la Roma, în atmosfera asta!” Atunci am fost foarte mândră de această manifestare culturală.

AGERPRES: Înainte să veniţi prima dată în România, ce ştiaţi despre ţara noastră şi la ce v-aţi aşteptat?

Judith Urban: Am ştiut foarte puţin despre România. Familia mea provine din Vestul Germaniei şi în momentul în care mi s-a oferit misiunea de aici, atunci pentru prima dată m-am interesat despre România. Înainte să vin aici, am fost în concediu, iar în timpul concediului mi-am cumpărat o carte ca să pot învăţa limba română. Îmi amintesc că îmi supravegheam fiica, care era mică şi se juca cu alţi copii într-un loc de joacă, iar eu aveam manualul de limba română la mine, iar o mamă aflată şi ea în parc, pe o bancă, m-a întrebat de ce învăţ româneşte. I-am explicat că eu o să merg în România, iar acea doamnă mi-a zis: „Eu vin din România.”

Astfel am aflat că ea provenea din comunitatea germană de la Sighişoara, pentru că mi-a spus în primul rând că Sighişoara e cel mai frumos oraş din România, mai frumos decât Sibiul şi mi-a mai spus că am noroc, că aici în Transilvania sunt cele mai frumoase oraşe din România. Sibienii, braşovenii, clujenii, toţi sunt convinşi de faptul că au cel mai frumos oraş şi au dreptate, pentru că fiecare oraş are farmecul său. Eu nu obosesc niciodată în călătoriile mele prin România, sunt prezentă şi la cele mai mici manifestări ale noastre. În week-end am fost la reuniunea saşilor de la Gârbova (judeţul Sibiu n.r.) şi consider că sunt foarte interesante aceste manifestări ale minorităţii germane cu cooptarea majorităţii române. Această recunoaştere că ai un patrimoniu cultural comun, de care eşti mândru, este de admirat.

AGERPRES: Vă mai amintiţi primele cuvinte învăţate în limba română?

Judith Urban: Au fost două propoziţii: „Cineva bate la uşă. Suntem noi, amicii voştri.” Acestea au fost primele propoziţii în limba română.

AGERPRES: Credeţi că românii sunt prieteni ai nemţilor şi invers?

Judith Urban: Am sentimentul că există o apreciere reciprocă. Din păcate, în Germania, România este arătată prin reportaje care denaturează puţin, care nu arată România la adevărata ei valoare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata