Contractele tip de achiziţii publice vor împiedica perpetuarea jocurilor contestaţiilor

24

Realizarea unor contracte tip de achiziţii publice, îmbunătăţite în timp cu precizări specifice domeniilor de activitate, va împiedica perpetuarea jocului contestaţiilor existent până în prezent, a declarat joi (20 mai 2010) ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu, la o dezbatere pe tema contractelor de achiziţie publică.

‘Dacă vom avea contracte tip care încetul cu încetul vor fi îmbunătăţite şi vor intra în utilizare va fi foarte greu să vină cineva şi să înceapă jocul contestaţiilor şi lungul drum prin justiţie existent acum.
Încercăm să realizăm o porţiune dintr-o luptă mai lungă care a dat multă bătaie de cap în anii trecuţi. Sper să nu mai dea bătaie de cap şi anii viitori. Să putem să realizăm activităţile de achiziţie publică într-un termen rezonabil şi să realizăm lucrările respective.

Problemele ni le-am creat singuri. Autorităţile nu au fost suficient de cunoscătoare asupra legislaţiei şi aplicării ei’, a afirmat Radu Berceanu. De asemenea, acesta a menţionat că legislaţia este conformă cu cea a statelor europene, însă nu este aplicată corespunzător din cauza contestaţiilor nefondate.
‘Nici antreprenorii nu au dorit să meargă pe calea corectitudinii şi să înţeleagă că ce aplică la un moment dat, sau forţând nişte scăpări ale legii, li se va întoarce la alt contract împotrivă.

Ce se petrece în domeniu e o chestiune de practică. Dacă comparăm legi similare din Germania, Franţa, România, sunt la fel. Practica este cea care pune probleme. Acolo beneficiarii îşi dau seama când au pierdut o licitaţie şi se pregătesc pentru următoarea, nu continuă prin indiferent ce mijloace, cum se întâmplă la noi.

Punând la punct nişte lucruri general acceptate, având girul instituţiilor europene, va fi dificil să se mai utilizeze metoda de a contesta tot şi până la Înalta Curte timp de 2 ani, lucru care se petrece acum. Este evident ce se întâmplă. Multe din contestaţii sunt metode de a lungi nişte proceduri’, a spus Berceanu.

Ministrul Transporturilor a adăugat că autorităţile vor elabora, de asemenea, reglementări ce vizează documentaţiile tehnice de atribuire.

‘Se va continua activitatea nu numai la contracte ci şi în ceea ce înseamnă documentaţiile tehnice de atribuire, astfel încât, cât mai multe să aibă o standardizare şi să fie mici chestiuni specifice la contractele tip. Este o etapă sălbatică de început de care trebuie să trecem’, a menţionat ministrul Transporturilor. Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), Cristina Trăilă, a anunţat că au fost lansate în dezbatere publică noile modele pentru contractele de achiziţie publică.

„Un Comitet interministerial a lucrat la modelele de contracte lansate în dezbatere publică. Modele nu sunt doar contracte de achiziţie publică, ci şi de concesiune. Modelele sunt realizate conform directivelor Uniunii Europene privind contractele de achiziţii şi de concesiune. Pentru parteneriatul public privat pot fi aduse îmbunătăţiri de către autorităţi’, a precizat Cristina Trăilă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata