Cota anuală obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile este de 12,15% pentru 2016

Cota anuală obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile pentru anul 2016 este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică și, în aceste condiții, impactul certificatelor verzi în factura consumatorului final de energie electrică va fi de 35 lei/MWh, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Energiei.

„În conformitate cu prevederile legale aplicabile, nivelul cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile a fost stabilit în baza scenariilor transmise de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Astfel, pentru anul viitor, cota obligatorie este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică”, se arată într-un comunicat al instituției transmis, luni.

În Nota de fundamentare a proiectului se menționează că, în cazul în care se iau în calcul acordurile pentru exceptare emise până în prezent și cele estimate până la finele lui 2015, impactul certificatelor verzi în factura consumatorului final de energie electrică va fi de circa 43 lei/MWh.

Până la sfârșitul lunii august 2015 au fost emise 27 de acorduri de exceptare cărora le corespunde o cantitate de energie electrică de circa 6.000 de GWh, iar până la finele anului s-ar putea ajunge la circa 8.000 GWh energie exceptată.

„Astfel, menținerea unui nivel de suportabilitate a schemei de promovare pentru energia din surse regenerabile la nivelul consumatorilor finali este dificil de pus în aplicare având în vedere emiterea acordurilor de exceptare în 2015, presiunea acestora fiind transferată către consumatorii finali neexceptați, respectiv populație și IMM-uri. În aceste condiții, în vederea respectării prevederilor legale în vigoare cota anuală obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de promovare prin certificate verzi este de 12,15% pentru anul 2016”, se arată în nota de fundamentare.

Reprezentanții asociațiilor din domeniu, afirmau, în iulie, că menținerea cotei de certificate verzi la un nivel foarte mic pentru al treilea an consecutiv reprezintă o lovitură de grație pentru o mare parte dintre producătorii de energie din surse regenerabile.

Într-un prim demers comun de salvare a producătorilor din sectorul regenerabilelor, cele cinci asociații ce reprezintă industria energiei regenerabile reclamă, la unison, noua cotă anuală obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie. Această cotă care beneficiază de sistemul de promovare cu certificate verzi a fost stabilită de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei — ANRE, de 12,15% față de 17% cât era inițial stabilit în Legea 220, în baza căreia toți producătorii și-au făcut planurile de afaceri. Menținerea cotei la un nivel foarte mic pentru al treilea an la rând este lovitura de grație pentru o mare parte dintre producătorii de energie din surse regenerabile’, se arăta într-un comunicat al asociațiilor.

În 2015, cota anuală obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie a fost redusă la 11,9% , față de 17% cât era stabilit în Legea 220, conform Organizației Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România — PATRES.

Ministerul Energiei precizează că în perioada imediat următoare va organiza dezbateri cu reprezentanții asociațiilor de producători de energie, asociațiilor de consumatori dar și cu instituții precum ANRE și Consiliul Concurenței.

Conform Directivei nr. 2009/28/CE privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, România are de îndeplinit ca obiectiv național pentru anul 2020 o pondere a energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie de 24%.

Transpunerea Directivei europene în legislația națională s-a făcut prin Legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii de energie din surse regenerabile.

Ministerul Energiei a lansat, luni, în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de promovare prin certificate verzi, pentru anul 2016. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

certificate verzienergie electricaenergie regenerabila
Comentarii (0)
Adaugă comentariu