Covasna: Localitatea Brateş va candida pentru titlul „Satul european al berzelor”

11

Comuna Brateş din judeţul Covasna va candida în acest an pentru titlul ‘Satul european al berzelor’, acordat de asociaţia ‘Aeronatura’ din Germania.

Preşedintele asociaţiei ornitologice ‘Rara Avis’ din Sfântu Gheorghe, Kelemen Laszlo, a declarat marţi,1 aprilie, cu ocazia sărbătoririi Zilei Păsărilor, că distincţia a mai fost câştigată doar o singură dată de o localitate din România — în 1997, de comuna Andrid din judeţul Satu Mare, care avea la acea dată 37 de cuiburi de berze.

‘Noi am inventariat în comuna Brateş 42 de cuiburi de berze albe şi vrem să participăm la concurs. Am vorbit şi cu primarul, o să întocmim documentaţia şi o să depunem candidatura. Vreau să spun că nu am montat niciun cuib, toate sunt naturale, făcute de berze’, a spus Kelemen Laszlo.

În urmă cu câţiva ani, asociaţia Rara Avis a început să facă recensământul berzelor din judeţul Covasna, iar până acum a inventariat 180 de cuiburi şi estimează că ar mai fi cel puţin 60. Kelemen spune că numărul berzelor care s-au stabilit în judeţul Covasna a crescut de la an la an pentru că le-au fost oferite ‘case la cheie’, adică au fost montate nişte suporturi metalice pe stâlpii de înaltă tensiune unde şi-au putut construi mai uşor cuiburile.

Asociaţia ‘Rara Avis’ a devenit cunoscută cu ani în urmă când a realizat, cu ajutorul unui veterinar şi al unui stomatolog, o operaţie de refacere a ciocului unei berze, rupt de la jumătate în circumstanţe neelucidate. Operaţia a fost o premieră mondială — ciocul a fost realizat dintr-un aliaj de crom-cobalt, fixat cu patru şuruburi ortopedice din titan, peste care s-a turnat material dentar. La un an de la operaţie, barza, numită Uzonka, a plecat în ţările calde, iar de atunci ornitologii i-au pierdut urma.

Anul trecut, asociaţia a instalat o cameră web în cuibul unei familii de berze din localitatea Olteni, prin intermediul căreia orice om, din orice colţ al lumii a putut urmări pe internet viaţa acestor păsări, chiar din momentul sosirii lor din ţările calde.

‘Vom continua monitorizarea acestui cuib şi anul acesta. Am pus două camere pentru a avea o panoramă mai largă şi am făcut aşa să poată fi văzute şi pe timpul nopţii (…) Vom putea vedea cum comunică, cum îşi cresc puii, cum îi hrănesc, cum îşi împart sarcinile şi cum îi învaţă să zboare. E foarte interesant’, a spus Kelemen Laszlo, menţionând că proiectul lor s-a bucurat de succes în special în rândul copiilor. Berzele, botezate Fanny şi Otto, au avut anul trecut cinci pui.

Berzele albe sunt protejate de lege, iar bătrânii spun că aceste păsări aduc noroc, iar prezenţa lor fereşte casele de foc şi de trăznete.

Ziua Păsărilor se sărbătoreste la 1 aprilie, începând din anul 1906, în baza Convenţiei de protecţie a păsărilor, semnată la Paris la 19 martie 1902, unul dintre primele documente internaţionale ecologice. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata